Een verzoek van D66 om zo'n debat krijgt steun van de gehele Kamer. Wel willen de drie regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie eerst een brief van het kabinet over de kwestie, maar volgens GroenLinks en het CDA mag dat niet tot vetraging leiden.
Bij het debat moeten volgens de aanvragers Balkenende en zijn beide vicepremiers Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) aanwezig zijn. Wanneer het debat precies zal plaatsvinden, is nog onduidelijk.
Het debat is volgens D66 nodig omdat er frictie lijkt te zijn ontstaan tussen de twee grootste coalitiepartijen CDA en PvdA. Tot ergernis van de sociaaldemocraten distantieerde minister-president Balkenende (CDA) zich dinsdag in een reactie van de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Zo ontkende de premier dat het kabinet de Tweede Kamer onvolledig heeft ingelegd over een Amerikaans verzoek tot militaire steun aan de opbouw van de invasiemacht, en zei hij het oneens te zijn met de constatering van de commissie dat voor de invasie geen volkenrechtelijk mandaat bestond.
De PvdA eiste na spoedoverleg dat de premier met een nieuwe verklaring zou komen, die "meer recht doet aan de conclusies van Davids". Balkenende hield woensdagochtend spoedberaad met Bos en Rouvoet over de kwestie. Dat overleg werd aan het begin van de middag opgeschort.
Ingewijden meldden woensdagochtend tegenover het ANP dat het overleg werd geplaagd door "complicaties". De NOS haalde bronnen bij de PvdA aan, die zeiden dat er een kabinetscrisis zou dreigen.
tekst en beeld ANP