Hij is razend enthousiast, directeur Wim de Jong. „Ons product is superhandig.”

De tweedejaarsstudenten hebben zich alle zeven begin dit schooljaar vrijwillig aangemeld voor de mini-onderneming. Om te leren, om ervaring op te doen.

Ze besloten een product te gaan verkopen vrijwel iedereen nodig heeft: een oplader voor smartphones die op elk moment van de dag gebruikt kan worden, zonder elektriciteit. De s-charger dus. Ideaal voor telefoons die snel uitvallen of mensen die vergeten de smartphone op tijd op te laden. Al gaat ook de s-charger niet oneindig mee. Wim: „Hij moet regelmatig opgeladen worden.”

Wim somt ook de voordelen op van het product. „Hij is praktisch, omdat de oplader via een snoertje aan een smartphone of camera geplugd kan worden. Verder heeft de s-charger een ledlampje met drie verschillende standen. Hij is in zes verschillende kleuren verkrijgbaar. En bedrijven kunnen er vanaf honderd stuks hun logo in laten graveren, zodat ze de s-charger kunnen weggeven als relatiegeschenk. Veel origineler dan een usb-stick.”

Succes

Het gaat goed met de onderneming van de Hoornbeeckers. De eerste partij van 250 s-chargers was al snel de deur uit. Kort daarop volgden een tweede en een derde. Inmiddels zijn er al 2000 exemplaren verkocht. Wim: „Ik gebruik ’m zelf ook.”

De jonge ondernemers hebben op de Wegwijsbeurs in februari met hun minionderneming zelfs de eerste prijs gewonnen met hun product. Daarom gingen ze woensdag scooterrijden en dineren in Molen de Zwaluw in Kesteren. „Goed voor de teambuilding”, vond Joost Eggebeen, de marketingman van de studentenonderneming.

De zeven studenten hebben beslist geen spijt dat ze met de onderneming begonnen zijn. „Het is een onwijze leerervaring”, vindt Wim. „Vooral het op beurzen staan en mensen ervan overtuigen dat ze de s-charger nodig hebben is leuk om te doen.” Joost: „Het was mijn taak om kranten en tijdschriften te benaderen en te regelen dat we op beurzen konden staan en op open dagen van scholen. Ik heb ontdekt dat je heel veel kunt bereiken als je je er keihard voor inzet. Soms moet je gewoon durven, gewoon proberen.”

Eind dit schooljaar zit het werk voor de minionderneming er officieel op. Maar ondanks dat het team het de afgelopen maanden razenddruk heeft gehad met de onderneming, is een deel zeker van plan een doorstart te maken. Wim: „Het slaat goed aan, dus waarom zouden we ermee stoppen? We moeten alleen zorgen dat we winstgevender worden. Nu levert het ons haast niets op, omdat alle winst naar de aandeelhouders gaat die ons aan ons startkapitaal geholpen hebben.”

De Wegwijsprijs is mogelijk gemaakt door tourenopeenscooter.nl en Molen de Zwaluw.