De „ster van de zwarte kousen” (de Volkskrant vanmorgen) werd „als een held” (De Telegraaf) onthaald op de SGP-jongerendag. De verslaggever van eerstgenoemde krant zag in het Beatrixtheater in Utrecht een „idolate mensenzee” de minister-president een bijzonder warm welkom geven.

Na aftellen van vijf tot nul door de jongeren daalde Rutte van boven in de bomvolle zaal door het gangpad naar beneden af. Hij schudde de handen van SGP-Kamerleden Van der Staaij en Dijkgraaf, gaf Van der Staaijs vrouw drie zoenen en bereikte daarna het podium, waar SGP-jongerenvoorzitter Rozendaal hem vroeg hoe „zo’n zwartekousenontvangst” de premier beviel. „Hartverwarmend”, antwoordde de lachende Rutte. „Ik wil graag de tv-beelden ervan hebben; die stuur ik dan op naar het VVD-hoofdbestuur om het te laten weten dat ik voortaan op onze congressen ook zo welkom wil worden geheten.”

Enkele oudere SGP-jongeren daarentegen voelden zich er wat ongemakkelijk bij. In de pauze uitten ze hun bedenkingen. Klappen past toch niet bij de stijl van de partij?

Rutte laafde zich zaterdag echter dankbaar aan de steunbetuigingen. Nee, hij was niet speciaal naar de jongerendag gekomen om de ‘stille gedoogpartner’ SGP een plezier te doen. „Ik wil graag met jongeren in debat en hier een keertje de sfeer proeven. Iedere minister-president hoor ten minste eenmaal in zijn ambtstermijn bij jullie langs te komen, omdat jullie met 9000 leden, en ik neem aan dat ze allemaal vrijwillig lid zijn geworden, de grootste politieke jongerenclub zijn.”

Samen met de SGP kan de VVD nog tal van grote problemen oplossen waarmee ons land kampt, zoals de te grote overheid, de onveiligheid en de staatsschuld, zei Rutte. Dat er nu op andere terreinen, zoals abortus, euthanasie en gewetensbezwaarde trouwambtenaren, in zijn ogen even geen vooruitgang wordt geboekt, deert hem niet zo. „We mogen als liberalen niet mopperen over hoe die zaken nu in Nederland zijn geregeld.”

Rutte weigerde te garanderen dat gewetensbezwaarde trouwambtenaren ook in de toekomst hun werk kunnen blijven doen. Hij zegde wel toe de motie van de SGP-jongeren uit te voeren die hem vraagt van godsdienstvrijheid een speerpunt te maken in het buitenlands beleid en druk uit te oefenen op regimes die christenen onderdrukken. „Als liberaal en als christen kan ik niet accepteren dat mensen om hun geloof worden vervolgd.”

Geloof noemde de van huis uit hervormde politicus „een van mijn drijfveren.” Bij de christelijke traditie „voel ik me thuis.” In de politiek heeft hij gekozen voor de VVD omdat „het liberalisme wortelt in de joods-christelijke traditie.”

Na zijn optreden nam Rutte in de wandelgangen uitgebreid de tijd om met tal van jongeren te speken. En op de foto te gaan. Massaal werd die kans benut. „Dat moet Van der Staaij hem nog maar eens zien na te doen op een VVD-congres”, sprak een verblufte voorbijganger.

PvdA-wethouder Asscher zette de SGP-jongeren zaterdagmiddag weer met beide benen op de grond. De SGP heeft een prachtige rol jegens het kabinet, zei hij, maar dat schept ook een grote verantwoordelijkheid. „De SGP is straks beslissend en bepalend voor juist die bezuinigingen die indruisen tegen het gebod om je naaste lief te hebben als jezelf”, zei Asscher. „Dat hoeft niet, het is een keus.” Hij deed daarom een „klemmende oproep” aan de SGP om „jullie kritische vermogen” goed te gebruiken.

Asscher kreeg zaterdag de Oranje Bovenprijs uitgereikt om zijn strijd tegen vrouwenhandel.

D66-Kamerlid Schouw vroeg zich in een debatje met Dijkgraaf af of er in een SGP-samenleving wel ruimte is voor D66. Religieuzen moeten andere mensen niet allerlei beperkingen opleggen, stelde hij. „Gun ieder zijn eigen overtuiging, zoals Paulus al zei.”

Volgens Schouw is D66 is niet antireligieus, „maar pro neutrale overheid.” Hij noemde het „onzin, klets, dat wij een seculiere, libertijnse dictatuur nastreven. Wij willen alleen geen uitzonderingspositie voor religieuzen.” Dijkgraaf daarentegen hekelde de aanvallen van D66 op onderwijsvrijheid en op gewetensbezwaarde trouwambtenaren.

Oprichter Anne van der Bijl van Open Doors –een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen– hield de SGP-jongeren voor dat iedere christen te maken krijgt met oppositie, omdat de boodschap van Christus haaks staat op die van de wereld. Merk je niets van oppositie, dan moet je bij jezelf te raden gaan of je wel een echte christen bent, zei hij verder. „Maar als je leven in overeenstemming is met je woorden, dan heb je niets te vrezen. Wie het laatst lacht, lacht het best. En dat ben jij.”

Christenen moeten vrienden worden met de mensen die hen vervolgen, aldus Van der Bijl. „Dat is niet makkelijk, maar Jezus vraagt dat van ons. Alleen aan een vriend kun je het Evangelie vertellen. Als je mensen als vijand blijft zien, kun je ze niet meer bereiken.”

Voor vervolgde christenen en voor een zegenrijke bediening van het Evangelie onder niet-christenen is allereerst gebed nodig, onderstreepte hij.