Dinsdagavond gaven VVD en PvdA, de twee grootste fracties in de Eerste Kamer, aan dat ze het plan niet steunen. Ook CDA, SGP en ChristenUnie zijn tegen een verbod dat de vrijheid van godsdienst te zeer zou inperken. De PvdA sprak van symboolwetgeving, de VVD meent dat de grondwet te veel wordt aangetast en dat belangen onvoldoende zijn afgewogen. De Senaat moet volgende week nog wel stemmen over het voorstel.
PvdA en VVD voelen meer voor het pad dat staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) wil volgen. Bleker verraste Thieme door dinsdagavond met een alternatief te komen voor het verbod. Hij wil afspraken maken met de religieuze organisaties om het welzijn van de dieren die worden geslacht te verbeteren. Dat kan denkt hij door meer eisen te stellen aan de slachters, te benoemen hoeveel halssnedes een dier mag hebben en een uiterste tijd te bepalen dat een dier bij bewustzijn mag zijn.
Ook wil hij afspraken maken over het aantal dieren dat geslacht moet worden. „Waarom zouden we in Nederland meer slachten dan redelijkerwijs nodig is”, aldus Bleker. Hij verwacht dan wel dat de geloofsgemeenschappen ook bewegen. Hoewel het plan positief werd ontvangen, wil de Senaat wel dat Bleker meer doet dan alleen vrijblijvende afspraken maken.
In de Tweede Kamer was er voor de zomer door de steun van VVD en PvdA nog een ruime meerderheid voor het verbod op onbedwelmd slachten. De Kamer wilde er vanaf omdat het extra stress en pijn veroorzaakt bij de dieren.
Het plan om een einde te maken aan onverdoofd slachten maakte veel emoties los. Joodse en islamitische organisaties keerden zich tegen het besluit en lieten veelvuldig van zich horen. Een groep opperrabbijnen kwam naar Nederland om duidelijk te maken dat een verbod een grote klap zou zijn voor de joodse gemeenschap in Nederland maar ook wereldwijd.