Dat blijkt uit een uitspraak die de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dinsdag heeft gedaan. Wat vind jij daarvan? Hoever kan een school gaan? Vind jij de regels te streng of juist te slap?
Het oordeel gaat over het Gerrit Rietveld College in Utrecht. Dat stelde dit schooljaar nieuwe kledingregels in. Die houden onder meer in dat moslima’s wel een hoofddoek mogen dragen, maar dat die 90 procent van het gezicht moet vrijlaten en niet de wenkbrauwen of kin mag bedekken. Dat zou de communicatie tussen docenten en leerlingen bemoeilijken. Wie de regels niet opvolgt, moet van school.
De voorschriften leidden tot ophef en circa vijftig leerlingen weigerden ze op te volgen. De school stapte vervolgens naar de CGB, omdat zij wilde weten of ze geoorloofd zijn.
De commissie oordeelt dat dit het geval is. Zij vindt het doel, het bevorderen van de communicatie, voldoende zwaarwegend. Bovendien gelden er soortgelijke regels voor alle leerlingen. Zo is het ook verboden een pony te dragen die de ogen bedekt.
Volgens de CGB zijn kledingvoorschriften en gedragscodes gebruikelijk op scholen. Maar als die voorschriften beperkingen meebrengen voor godsdienstige uitingen, zijn ze alleen toegestaan als de school zwaarwegende belangen heeft.
Het uitgebrachte oordeel geldt wel alleen voor leerlingen die pas sinds dit schooljaar op het Gerrit Rietveld College zitten. Zij wisten namelijk van tevoren van de regels. Bij moslima’s die al op school zaten, is dat niet het geval. De commissie vindt dan ook dat zij niet van school mogen worden gestuurd als ze zich niet aan de voorschriften houden.
De CGB tikte recent nog het Don Bosco College in Volendam op de vingers. Dat verbood een islamitische leerlinge een hoofddoek te dragen, omdat dit in strijd zou zijn met het rooms-katholieke karakter van de school. Volgens de CGB was er sprake van discriminatie op grond van religie. Toch besloot het Don Bosco het juridisch niet bindende oordeel niet op te volgen.
De vader van de 14-jarige Imane Mahssan liet gisteren in het tv-programma Uitgesproken EO weten naar de rechter te stappen om de kwestie. Hij wil dat die beslist of de school zijn dochter mag verbieden een hoofddoek te dragen. „Zolang mijn dochter zegt: „Papa, ik wil mijn hoofddoek blijven dragen en ik wil naar school in Volendamâ€, voel ik me verplicht om voor mijn dochter te blijven vechten. Tot het laatste moment.â€
tekst RD, beeld ANP