Tijdens de Nacht van de Vrede op zaterdag 21 september wordt Sanne beëdigd te worden als ‘staatssecretaris’.
Hoe ben je staatssecretaris geworden?
„Door mee te doen aan de actie ”Aventura: Colombia!” van vredesorganisatie IKV Pax Christi. Ik moest campagne voeren en kreeg een uitgebreid sollicitatiegesprek. Uiteindelijk werd ik gekozen uit zes finalisten. De jury vond mijn motivatie en campagne de beste. Ik had „vernieuwende en creatieve ideeën”, volgens de jury. Ik ben toevallig zelf geboren in Colombia, dat speelde mogelijk ook mee.”
Wat wordt jouw taak?
„IKV Pax Christi werkt aan meerdere projecten voor vrede over heel de wereld. De Vredesweek van 21 tot en met 29 september heeft Syrië als thema. Maar mijn project richt zich op Colombia.
In oktober hoop ik dat land te bezoeken. Veertig procent van alle kolen die we in Nederland gebruiken –voor vooral energiecentrales– komt uit Colombia. Er gaat daar alleen van alles mis. De mijnbouwbedrijven in het land zijn zozeer uit op winst, dat ze niet schuwen om geweld te gebruiken tegen lokale bewoners. Zo is er het verhaal van Ruben Maron. Hij kwam om het leven bij een aanslag door paramilitairen. Een mijnbouwbedrijf zou verantwoordelijk zijn.
In Colombia ga ik kijken wat er precies gebeurt in de gebieden rond de steenkoolmijnen en hoe de mensen daar omgaan met wat hun is aangedaan. Ik wil daarbij veel filmen en foto’s maken, mijn grote hobby.”
Wat wil je bereiken?
„Ik wil de verhalen van de mensen in Colombia met Nederlanders delen. Dat hoop ik te doen met een documentaire, via Twitter en door bijvoorbeeld een blog bij te houden met veel foto’s.
Het zou het mooiste zijn als Nederland met Colombia een akkoord sluit, zodat de kolen op een eerlijkere manier worden gewonnen.”
Waarom een staatssecretaris van Vrede?
„In Nederland heb je allerlei ministeries, maar dat van Vrede ontbreekt. En dat terwijl vrede zo belangrijk is. Met die gedachte in het achterhoofd richtte IKV Pax Christi een ministerie van Vrede op. Cabaratier Jörgen Raymann is minister en ik mag hem vertegenwoordigen als staatssecretaris. Het ministerie wordt ondersteund door ‘ambassades’ door het hele land met vrijwilligers.”
Wat heb jij met vrede?
„Ik ben al een paar jaar actief tijdens de Nacht van Vrede en voor lokale media maakte ik reportages over de Vredesweek.
Wat Colombia betreft heeft het ook te maken met dat ik iets kan terugdoen voor mijn geboorteland. De verhalen van Colombianen worden amper gehoord en dat probeer ik te veranderen.
In het algemeen ben ik geïnteresseerd in mensen die in oorlogsgebieden leven. Waarom? Ik weet het niet goed. Misschien omdat die mensen zo veel meemaken en dat zo eerlijk kunnen vertellen. Ik zou graag willen dat er overal vrede was, het allermooiste ideaal.”
Wereldvrede is toch een utopie?
„Ja. Ik ben daar wel redelijk realistisch in. Het gaat nog wel een behoorlijke tijd duren, denk ik. Maar: nietsdoen is geen optie.”
Volg Sanne in Colombia via Twitter, @sannepoot, of op ikvpaxchristi.nl.