Samen met onder meer collega-bewindslieden van Volksgezondheid en Sociale Zaken, de muziekindustrie, horeca en concertorganisatoren wil hij een plan van aanpak maken.

In de Tweede Kamer hebben de afgelopen tijd vooral CDA en de ChristenUnie aangedrongen op maatregelen, omdat gehoorschade bij steeds meer jongeren voorkomt. Een woordvoerder van Rouvoet zei donderdag dat de horeca en muziekbranche vooral wordt gevraagd hun verantwoordelijkheid te nemen, zodat regelgeving niet nodig is.

Zo biedt de ChristenUnie-jongerenorganisatie PerspectieF in een Utrechtse disco donderdagavond aan Rouvoet „een eerste setje oorbehoedsmiddelen" aan. De jongerenorganisatie roept discotheken en poppodia op om oordopjes aan hun gasten beschikbaar te stellen, zoals dat bijvoorbeeld ook met voorbehoedsmiddelen in automaten gebeurt.

Aanleiding is een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder 1500 jongeren tussen de 12 en 19 jaar, dat uitwees dat vier op de tien gehoorschade oplopen. Een op de tien zou kans maken op ernstige en blijvende gehoorschade. Naast live-muziek wordt ook nadrukkelijk naar mp3-spelers gewezen als oorzaak. De Europese Commissie kondigde in september aan het geluidsniveau van mp3-spelers aan te willen pakken om consumenten te beschermen.

tekst RD, beeld ANP