Verzin een leuk cadeau voor de viering van 200 jaar Koninkrijk en schrijf daar een betoog over, was de opdracht. Tientallen leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem gingen er voor het vak Nederlands mee aan de slag, onder wie vwo 3-leerling Rosanne. „Behoorlijk lastig”, vond ze de opdracht in het begin. „Ik dacht te moeilijk. Het cadeau hoefde namelijk niets tastbaars te zijn, maar mocht ook bijvoorbeeld een oplossing voor een probleem zijn.”

Er waren verschillende criteria waar de leerlingen aan moesten voldoen. „Het cadeau moest verwijzen naar de verworven­heden van Nederland. En ook de overzeese gebieden mochten niet vergeten worden.”

Uiteindelijk komt Rosanne op het idee van een monument met allerlei verschillende mensen in een kring. „Eenheid in verscheidenheid”, noemt ze dat. „Ook een verworvenheid van Nederland. Want het is bijzonder dat de multiculturele samenleving in Nederland zo goed functioneert.”

Om ook de Nederlandse geschiedenis in het cadeau te verwerken, bedacht Rosanne dat er om het monument heen bordjes geplaatst kunnen worden met foto’s van bijvoorbeeld de Rotterdamse haven en de Nederlandse industrie.

Rosannes cadeauvoorstel en haar betoog werden samen met de inzendingen van enkele klasgenoten opgestuurd naar de wedstrijd­commissie van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat, die zich over alle inzendingen boog.

Groot was haar verrassing toen bleek dat Rosanne de tweede prijs gewonnen had en daarom zaterdag aanwezig mag zijn in de Ridderzaal bij de opening van het jubileumjaar ”200 jaar Koninkrijk”. „Ik heb er heel veel zin in. Vooral omdat het heel bijzonder is dat ik erbij mag zijn. Er is namelijk heel streng geselecteerd: we mochten bijvoorbeeld niemand meenemen.”

Wat er zaterdag allemaal gaat gebeuren, weet Rosanne nog niet precies. Alleen dat het programma zo’n drie uur duurt. „Er valt vast genoeg te beleven. Ik ben nooit eerder in de Ridderzaal geweest en heb ook de koning en de koningin nog nooit in het echt gezien. Ik ga er lekker van genieten.”

----

Onafhankelijkheid

Deze maand is het 200 jaar geleden dat Nederland zijn onafhankelijkheid herkreeg, nadat het bij Frankrijk ingelijfd was geweest. De terugkeer van de prins van Oranje in november 1813 leidde uiteindelijk tot zijn inhuldiging als koning Willem I te Brussel in september 1815. In de twee eeuwen daarna werd de Nederlandse democratie gevormd.

Tot oktober 2015 wordt daarom het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden gevierd met allerlei evenementen, beginnend bij de opening in de Ridderzaal zaterdag.