Het boek ”Mijn Bijbel heeft een rode draad” van Peter van Olst laat die kern duidelijk zien: Jezus Christus. „Voor Hem wordt in het Oude Testament plaatsgemaakt; in het Nieuwe Testament wordt Hij je concreet voorgesteld. Hij is beloofd en gekomen. Hij is de grote Inhoud van het boek van God.”
Van Olst schreef het boek speciaal voor jongeren. In de inleiding is te merken dat hij hart voor hen heeft. Hij ziet het liefst dat elke jongere de Bijbel bestudeert. Van voren naar achteren. Want: „De Bijbel is het waard.” En: „Wie de Bijbelboeken echt onderzoekt en er met een bidden hart steeds dieper in graaft, zal er Christus in tegenkomen.”
Hapsnap
Hapsnap wat stukjes lezen is goed, maar dat doe je ook niet met een ander boek. „Als je een boek wilt begrijpen, moet je geen losse pagina’s lezen. Nee, pas als je weet waar de hoofdlijn over gaat, kun je de verschillende details ook begrijpen. Zo is het met de Bijbel ook. Het is een hele bibliotheek, een hele plank van verschillende boeken met ieder zijn verhaal en ieder zijn bedoeling. (...) Wie de Bijbel met de Bijbel zelf uitlegt, ontdekt algauw de enorme samenhang, de eenheid ervan.”
Groter geheel
In dertien hoofdstukken behandelt Van Olst alle 66 Bijbelboeken. Hij wil de jonge lezer „meenemen naar die al genoemde rode draad. Zodat je uiteindelijk bij elk Bijbelboek een klein beetje weet welke plek het inneemt in het grotere geheel.”
Bepaalde onderdelen keren in Van Olsts boek steeds terug, vaak om de boodschap te versterken. Elk hoofdstuk begint met een aansprekend, eigentijds verhaal. Met een toepasselijke les. In ieder hoofdstuk over het Oude Testament portretteert Van Olst in een kader een Bijbelheilige die op de nieuwtestamentische Christus lijkt. Over Boaz: „In zijn ontfermende en (ver)lossende optreden draagt Boaz de trekken van Christus. In heel het komen van Ruth tot Boaz zien we een weerspiegeling van het komen van de rechteloze zondaar tot de Heere Jezus.”
De hoofdstukken over boeken van het Nieuwe Testament bevatten op hun beurt een kader met een verwijzing naar het oudtestamentische leven. Na elk hoofdstuk volgen verwerkingsvragen.
Eerbied
”Mijn Bijbel heeft een rode draad” kenmerkt zich door de vlotte schrijfstijl van Van Olst. Geen enkele keer wordt hij daarbij te populair. De eerbied voor de Bijbel komt als het ware uit de tekst opborrelen.
Het boekje is niet alleen prettig leesbaar door de schrijfstijl, maar ook door de mooie opmaak. Tekst afgewisseld met mooie illustraties, overzichtelijke kaartjes en kleurige kaders. Doordat belangrijke woorden in vette letters, Bijbelteksten in rood –welke kleur anders?– en Bijbelcitaten cursief zijn afgedrukt, houdt de lezer nog beter het overzicht.
Mijn Bijbel heeft een rode draad, Peter van Olst; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2014; ISBN 978 94 6278 0309; 164 blz.; € 12,95.