Robbin liet vorige week maandagmiddag voor het laatst van zich horen, vertelde moeder De Neijs vanmorgen. „Hij had zijn rugzak bij zich. Hij zei „daag.” Hij zou naar zijn werk in een restaurant gaan, een late dienst. Robbin zou slapen bij een Marokkaanse vriend, we zouden hem de volgende dag weer zien, Maar dat is dus niet gebeurd.”

In de zomer van 2012 begon Robbin zich in te laten met het islamitische geloof, vertelt zijn moeder. „Robbin voelt zich aangetrokken tot duidelijke regels. Niet roken, niet drinken, geen seks voor het huwelijk. Ook was voor hem belangrijk dat je als moslim verantwoordelijk bent voor andere moslims. De Koran gaf voor hem een duidelijke handleiding. Dit is goed en dat is fout. Dat was prettig voor hem. Bij andere godsdiensten vond hij de achterdeur op een kiertje staan.” De Neijs zegt er in haar achterhoofd rekening mee te hebben gehouden dat haar zoon een extremistische kant op zou gaan.

Thuis werd er over een gang naar Syrië gesproken. „Hij was erg bezig met de chemische aanval in Syrië, waarbij ook slachtoffers onder kinderen vielen. Op zijn computer bekeek hij beelden daarover. We zeiden: „Joh, we snappen dat je wilt helpen, maar het is in Syrië levensgevaarlijk oorlogsgebied. Denk nou niet dat je daar iets kunt betekenen.” Hij heeft tegen verschillende personen gezegd dat hij niet naar Syrië zou gaan. Kort voordat hij is verdwenen liet hij de term ”westerse propaganda” vallen. Daar wilde ik het met hem over hebben, maar daar is het tot dusver niet van gekomen.”

Moeder De Neijs roept mensen ertoe op om tips over de verblijfplaats van haar zoon te melden. Robbin zou samen met een andere jongere naar Syrië zijn vertrokken. „De telefoon van die andere jongen is in Turkije getraceerd.” Via via heeft ze gehoord dat Robbin in een weeshuis in Syrië wil gaan helpen.

Vurig hoopt De Neijs dat haar zoon spoedig weer thuiskomt. „Hier is het het veiligst. Een kind van achttien jaar is niet in staat om alles op de juiste waarde te schatten.”