De bewindsman wees er dinsdag op dat in dat geval dan misschien ook moet gelden: gelijke monniken, gelijke kappen. Volgens de experts waren er tot nu toe nauwelijks risico's door Q-koorts op een bedrijf met vleesschapen.
Probleem is bovendien dat de Q-koortsbacterie eigenlijk alleen via tankmelkonderzoek is op te sporen. En die methode is niet te gebruiken op kinderboerderijen en bij vleesschapen. Klink: „Het is lastig, zo niet onmogelijk te bepalen welke bedrijven besmet zijn."
Kritiek uit de Kamer op de aanpak wimpelde Klink af. „Hoe kun je maatwerk leveren als je niet eens kunt vaststellen of er een besmetting is." Hij stelde: „Het is geen onwil, maar domweg onvermogen." De minister benadrukte dat niet onnodig dieren zullen worden geruimd. Hij wil in elk geval niet overgaan tot het ruimen van alle kinderboerderijen terwijl dat volgens deskundigen niet nodig is.
Het kabinet loopt volgens minister Gerda Verburg (LNV) niet achter de feiten aan. „Maar Q-koorts is een tegenstander die we niet 100 procent kennen."
Aangezien de Q-koortsbacterie in grote aantallen vrijkomt bij miskramen, wordt het aantal abortussen op de bedrijven scherp in de gaten gehouden, stelde de Landbouwminister die aangaf dat elke abortus moet worden gemeld. Verder zijn er geen lammetjesaaidagen zolang de dieren niet twee keer zijn ingeënt tegen de Q-koorts.
De Tweede Kamer bespreekt de aanpak van de Q-koorts opnieuw in een spoeddebat .De Q-koorts maakte vorig jaar bijna 2300 mensen ziek; zes mensen met Q-koorts overleden. Om de uitbraak in te dammen worden de drachtige geiten op 63 besmette bedrijven geruimd.
Burgemeester Willem Ligtvoet (PvdA) van Nuenen zegt dat de gemeente niet zelfstandig maatregelen treft tegen het verdachte bedrijf maar het landelijk beleid volgt. Wel zal de gemeente deze week met de GGD overleggen over de ontstane situatie.
tekst en beeld ANP