Enkele sociaaldemocraten stemden gistermiddag per abuis vóór het zogenoemde subamendement dat moet voorkomen dat een wetsvoorstel van D66, PvdA, SP en GroenLinks voor een neutraler internet de huidige werkwijze van Kliksafe onmogelijk zou maken.
Het voorstel van de oppositiepartijen voor ”netneutraliteit” verbiedt internetaanbieders om de toegang tot websites straks nog te vertragen, te blokkeren of te tariferen. Daarmee moet onder meer worden voorkomen dat bedrijven zoals KPN toegang tot bepaalde internetdiensten –zoals bellen via Skype– blokkeren of die alleen openstellen voor klanten die extra betalen.
Dit voorstel zou echter ook grote gevolgen hebben voor aanbieders van alléén gefilterd internet, zoals Kliksafe. De wijze waarop dit bedrijf momenteel filtering aanbiedt –waarbij het afnemen van internet zonder filter geen optie is– valt namelijk buiten de nieuwe wet.
Voor andere filteraars, zoals Solcon en Filternet, is dit probleem er niet, omdat Solcon behalve gefilterd internet ook ongefilterd internet aanbiedt en Filternet geen internet aanbiedt, maar alleen een filter, dat vervolgens bij andere internetaanbieders gebruikt kan worden.
Het SGP-subamendement om voor een ideële organisatie als Kliksafe een uitzondering te maken zou –ondanks veel lobbywerk van SGP-Kamerleden Van der Staaij en Dijkgraaf– met de steun van CDA, CU, VVD en SP (74 Kamerzetels) nipt geen meerderheid hebben behaald. Omdat enkele PvdA-Kamerleden het voorstel per abuis echter toch steunde, is het alsnog aangenomen.
De PvdA, die tegen het voorstel had willen stemmen omdat de uitzonderingsbepaling voor Kliksafe volgens de partij een gat in de wetgeving zou betekenen, probeerde de stemfout nog te herstellen, maar Kamervoorzitter Verbeet was onverbiddelijk. „Het voorstel blijft aangenomen”, aldus Verbeet.
D66-Kamerlid Verhoeven, de initiatiefnemer van het wetsvoorstel voor netneutraliteit, vroeg vervolgens om uitstel van de verdere stemmingen om fractieberaad te kunnen voeren over de PvdA-miskleun, waardoor de stemming over het totale wetsvoorstel van de oppositie naar morgen is geschoven.
Van der Staaij noemde het na afloop „bijzonder” dat het SGP-voorstel het op deze wijze toch heeft gehaald en Dijkgraaf liet weten „dankbaar” te zijn. „Kliksafe filtert uitsluitend op verzoek van de klant. Wie kan daar tegen zijn?”
Verhoeven (D66) noemde het voorval „best erg. Tja, wat kun je zeggen. Ik baal. Misschien dat ik het later kan relativeren, maar nu kan ik dat niet. Dit is een grote knauw.”
Omdat het subamendement van de SGP nu aangenomen is, kunnen de oppositiepartijen de uitzonderingsbepaling voor organisaties zoals Kliksafe alleen nog tegenhouden door de complete wijziging van de Telecomwet te torpederen. Maar dat zal volgens Verhoeven niet gebeuren. „Het is gek om je eigen standpunt te veranderen en dan tegen deze wet te stemmen. De wet zal morgen aangenomen worden en we moeten zien hoe we die weer zo snel mogelijk kunnen aanpassen, bijvoorbeeld via aanvullende wetgeving.”