In een tekenlokaal van de school in Gorinchem is Marije Geuze (15) uit Werkendam bezig met een prachtig portret van prinses Beatrix. Ze denkt na over een mogelijke achtergrond. „Water is heel kenmerkend voor Nederland.” Haar klasgenoot Annegreet Sterk (15) uit Nieuwland kan die tip wel gebruiken. Zij probeert koning Willem-Alexander op papier te krijgen. „Hij heeft zich veel met water beziggehouden voordat hij koning werd”, weet ze. „Bij mijn tekening zou zo’n achtergrond wel passen.”

Haar portret mist overigens nog wel iets: het linkeroor, om precies te zijn. „Hij is nog niet af hoor”, verontschuldigt ze zich. Ook de portretten van de andere drie meiden, Mieke den Hartog (15) uit Noordeloos, Anne-Geer van der Wiel (15) uit Werkendam en Eline den Hartog (14) uit Leerdam, bevinden zich nog in de schetsfase.

Schattig

De vijf leerlingen van de Gomarus kregen twee weken geleden de opdracht om een bekend persoon te schilderen. Ze kozen allemaal voor leden van het Koninklijk Huis. Waarom eigenlijk? Eline: „Het zijn gewoon leuke mensen. En Amalia vind ik een schattig meisje, vandaar dat ik haar teken.” Ook Anne-Geer koos voor de kleine prinses, terwijl Mieke koningin Máxima op een A4’tje heeft gezet. „Ze lijkt er nog niet heel erg op”, vindt Mieke zelf. Het valt ook niet mee om een foto natuurgetrouw na te tekenen.

Hoewel de vwo’ers tijdens de tekenlessen intensief met de koninklijke familie bezig zijn, hadden ze zich nog niet gerealiseerd dat dit jaar het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden wordt gevierd. Maar na wat doorvragen blijkt er wel wat kennis te zijn. Zo weet Anne-Geer dat de eerste koning van Nederland Willem I was, maar dat hij eigenlijk Willem Frederik heette. En terugrekenen naar het jaar 1813 waarin Willem Frederik zich tot soeverein vorst uitriep, is ook niet heel moeilijk.

Doek

Terug naar de tekeningen. Een belangrijk onderdeel van de opdracht is dus om er iets Hollands in te verwerken. En daar ligt nog altijd een flinke uitdaging. Dat klompen, molens, tulpen en kaas puur Nederlandse zaken zijn, daar zijn de meiden het wel over eens. Annegreet: „Files op de snelweg zijn ook heel Hollands, maar die passen niet echt in een portret.”

Gelukkig heeft het vijftal nog even de tijd om na te denken. „Het werk hoeft pas over zes weken af te zijn”, aldus Eline. „Als we klaar zijn met schetsen, krijgen we een stuk doek en gaan we schilderen.”

Het gezicht van prinses Beatrix dat Marije op papier heeft gezet, is al bijna klaar voor het doek. „Ik teken af en toe voor mezelf. Je moet er wel de tijd voor nemen en proberen een gezicht zo echt mogelijk te laten zijn. De mond en de verhoudingen zijn het moeilijkst. Op de schets heeft Beatrix een iets te breed gezicht.”

De opdracht telt mee voor het examen, aldus de meiden. Het gaat dus wel ergens over. Wat er met de schilderijen gaat gebeuren? „Ze komen in de school te hangen”, weet Eline. Annegreet weet wat haar te doen staat: vóór die tijd heeft Willem-Alexander zijn linkeroor.