De hersteld hervormde predikant begon zijn werkzame leven op zee. „In de Noordzeevisserij. Een mooie baan, maar toen er steeds meer regels gesteld werden aan de visserij, speelde de vraag: „Wat doe ik als ik straks zonder werk zit?” Een kennis van mij haalde zijn vrachtwagenpapieren via een LOI-cursus. Ik vroeg om zijn boeken en ben op zee gaan studeren.”
Hij haalt zijn theorie-examen en lest op zaterdag. Op het moment dat hij de juiste papieren op zak heeft, wordt de kotter verkocht. Ds. Van Andel: „Ik ben uit nood chauffeur geworden.” De predikant begint het rijdende leven als internationaal vrachtwagenchauffeur. Hij ziet bergen in Zwitserland en eet pizza in Italië. Na zes jaar stapt hij over op het binnenlands transport. „Zo kon ik mijn beroep combineren met mijn studie tot predikant.”
Prostitutie
Het chauffeursleven kent zijn gevaren. Gevaren die volgens de predikant vooral bij het internationale transport naar voren komen. „Als chauffeur heb je best veel vrije tijd. Je zoekt restaurants op. Daar kom je bekenden tegen, vaak mensen die van een slokje alcohol houden. Ze zeggen al snel: „Doe eens mee!” Dan moet je sterk in je schoenen staan om die verleidingen te weerstaan. Het gevaar van doorzakken en je te buiten gaan aan alcohol ligt op de loer.”
Ds. Van Andel heeft ook het gevaar van prostitutie gezien. De dames hoef je als chauffeur niet op te zoeken, ze komen vanzelf naar je toe. „Afgelopen zomer maakte ik met mijn zoon een rit naar Italië. We sliepen ’s avonds langs de kust toen er opeens een prostituee naar de vrachtwagen kwam. Ze verdween gelukkig snel toen ze zag dat we met z’n tweeën waren. Als ex-chauffeur zie je meteen dat je met een prostituee te doen hebt.”
Jozef
Ds. Van Andel wil jonge truckers graag twee tips meegeven. „Chauffeurs hebben na een lange werkdag rust en eten nodig. Zoek een chauffeursrestaurant op waarvan je weet dat er geen prostitutiecamper op de parkeerplaats staat.” Sterk in je schoenen staan is niet genoeg, volgens de predikant. „Leef zoals Jozef. Toen de vrouw van Potifar hem verleidde, kwam er maar één vraag in hem op. „Hoe zal ik zo’n groot kwaad doen en zondigen tegen God?””
Maar er is meer. „Zoek de geloofsconfrontatie met je collega’s.” De oud-vrachtwagenchauffeur heeft daar goede ervaringen mee. „Een paar jaar geleden reed ik met een collega naar Italië. We stopten in Zwitserland om koffie te drinken. Ik wist dat die chauffeur nergens aan deed. Daarom vroeg ik hem: „Hoe vind je dit landschap, al die bergen?” Hij vond het prachtig natuurlijk. Toen heb ik hem gevraagd: „Kun je dan nu nog in een oerknal geloven?” Hij moest me gelijk geven dat er wel een hogere macht moest zijn..
Bij professor Van de Beek las ik eens: Toon de wereld zijn belachelijkheid aan. Die manier van evangeliseren werkt het beste in de chauffeurswereld.”
-
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie (HHJO).
-
Rien: Stille tijd goed gebruiken
Rien de Jong (20) uit Schoonrewoerd vervoert in zijn vrije tijd blokgoederen van Rotterdam naar het Ruhrgebied. „Op zo’n reis breng ik veel tijd achter het stuur door. Die uren vul ik door via de 27 MC-bak –ook wel bakkie genoemd– te praten met collega’s. Ook luister ik naar de radio.” Rien geeft aan dat je als chauffeur deze tijd juist ook prima kunt gebruiken als stille tijd. „Gebruik wachttijd voor het lezen van de Bijbel of een boek. En loop je rond met vragen over het geloof? Zoek dan via internet een preek of lezing op over hetzelfde thema. Zo kun je –al rijdend en luisterend– antwoord vinden op levensvragen.”