Dinsdag 16 april bezochten 77 leerlingen van de Gomarus SG te Gorinchem, het Driestar College te Leiden en het Staring College te Borculo de vliegbasis Volkel, de thuisbasis van het F-16 Solo Display team. Reden? Zij waren de prijswinnaars van het inhoudelijk sterkste, creatiefste en origineelste ontwerp van het luchtmachtvliegtuig van de toekomst.
De prijswinnaars kregen woensdag 10 april het verrassende nieuws te horen. Lisa van Leeuwen, leerlinge uit de tweede klas van het Driestar College, was de winnares in de categorie inhoudelijk. De commandant van vliegbasis Volkel, kolonel-vlieger Peter Tankink, overhandigde haar de prijs. „Een prijs waar je zeker heel trots op kunt zijn. De kracht van jouw ontwerp was dat je heel goed hebt nagedacht waar een modern vliegtuig aan moet voldoen om vijandelijke dreiging te ontwijken. Erg knap!”
Kolonel Tankink bezocht ook de onderbouwleerlingen van het Gomarus SG, waar zes prijswinnaars zijn gevallen in klas 1HV2. De inzending van Seth, Wout, Arné, Joanne, Myrthe en Marie-Fleur was verkozen vanwege de originaliteit: een basis in de ruimte, met een toelichting op het leven in een ruimtestation, de vrije tijdbesteding aldaar, het vervoer er naar toe, de bewapening en hoe daarvandaan Nederland wordt verdedigd.
Afgelopen dinsdag werden de drie klassen op vliegbasis Volkel ontvangen met een drankje en een plak cake. Een tweede ontmoeting met de basiscommandant, die iedereen welkom heette. Na hem nam de F-16 demovlieger, kapitein Stefan Hutten, het woord en vertelde iedereen wie hij was, hoe hij F-16 vlieger is geworden en wat je taken zijn. Prijswinnares Lisa: „Alle F-16 vliegers hebben een bijnaam, zo vertelde hij. Die van hem was Stitch. Zo mochten we hem de hele dag noemen.”
Gedurende de dag maakten de leerlingen kennis met de technici van de luchtmacht in een echte onderhoudshangaar, maakten ze een demonstratie mee van de bewakingshonden van de luchtmacht en zagen ze hoe een E-One crashtender het verschil kan maken bij het bestrijden van branden, zowel in vliegtuigen als ter ondersteuning van de veiligheidsregio’s in Nederland.
Van de Werken, techniekdocent van het Gomarus SG en voortrekker van de wedstrijd voor alle brugklassen van de school, sprak van meerdere hoogtepunten: „Bijzonder was dat de meiden een rondleiding kregen van een vrouwelijke F-16 techneute. Zij mochten het gereedschap en de gedemonteerde F-16 van buiten én binnen bekijken. Maar absoluut hoogtepunt was de trainingsdemonstratie van Stitch. Wie heeft ooit een straaljager zo langzaam als een helikopter zien vliegen? Of een bocht zien nemen met een straal van 250 meter? Wij mochten het meemaken op korte afstand van de baan, speciaal voor ons afgezet. Geweldig om mee te mogen maken.”
Lisa was ook onder de indruk van de bewakingshonden. „We zagen hoe een hond op commando een indringer kan aanvallen. Onze ‘indringer’ had weliswaar zo’n dik bijtpak aan, maar indrukwekkend om te zien dat zelfs dan je de afdruk van de beet nog kunt zien!”
Kapitein Gilbert Stout, namens de luchtmacht begeleider en organisator van de dag, kijkt ook met tevredenheid terug. „We hebben als luchtmacht een goed beeld kunnen schetsen wat er voor nodig is om een vliegbasis te runnen. De leerlingen hebben echt een kijkje achter de schermen kunnen nemen van het beroep vlieger, techneut, bewaker en brandweerman. Stitch heeft ze getoond wat je als vlieger allemaal kan met een F-16, zoals hij dat dit jaar nogmaals zal doen tijdens de Luchtmachtdagen op 14 en 15 juni, ook op vliegbasis Volkel. Ook deze dagen staan in het teken van het huidige jubileumjaar, waarin de Koninklijke Luchtmacht 100 jaar militaire luchtvaart viert. Ik beaam de woorden van de heer van de Werken: een geweldige dag, zowel voor de leerlingen als voor de luchtmacht. Een mooie afsluiting van de wedstrijd in het teken van 100 jaar militaire luchtvaart: de vele inzendingen bewijzen de betrokkenheid van jongeren bij de luchtmacht van de toekomst. Er zit veel kennis in onze nieuwe generatie. Mooi dat dit zo enthousiast opgepakt wordt! Daar stellen we graag zo’n dag tegenover.”
(Verslag: majoor Joyce van der Eijk (Koninklijke Luchtmacht), Lisa van Leeuwen (Driestar College Leiden) en docent Van de Werken (Gomarus SG Gorinchem).)