-

Zo’n 60 rijexamenkandidaten uit de regio Rotterdam kunnen de komende weken waarschijnlijk niet afrijden. De Belastingdienst heeft bij een grootschalige actie beslag gelegd op hun examengeld, omdat hun rijschool een belastingschuld heeft. De Belastingdienst heeft begin vorige week beslag gelegd op het examengeld van ongeveer 270 leerlingen van in totaal 69 rijscholen. Dankzij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) kon uiteindelijk een groot deel van de kandidaten toch nog op voor het rijexamen. Het CBR schoot het examengeld 3 dagen lang voor, zodat de rijscholen alsnog hun schuld konden voldoen. Enkele tientallen chauffeurs in de dop vielen echter buiten de boot omdat hun rijschool nog geen geld had overgemaakt naar de Belastingdienst.

-

Na de treinramp in Spanje is er opnieuw nieuws over een treinbotsing, nu in Zwitserland. 35 mensen zijn daar maandagavond gewond geraakt toen twee treinen frontaal op elkaar botsten. De botsing gebeurde bij het station van de plaats Granges-près-Marnand in het westen van het land. De bestuurder van een van de treinen is overleden. De ene trein kwam rond 7 uur ’s avonds het station binnengereden terwijl de andere net vertrok. Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet bekend.

Op foto’s was te zien dat de locomotieven van beide passagierstreinen in elkaar waren gedrukt. De wagons erachter leken behoorlijk intact. „Dit zijn regionale treinen, die rijden op een lagere snelheid”, zei een woordvoerder van de politie. „De dood van de machinist en de gewonden zijn zeer te betreuren, maar het had een nog veel grotere catastrofe kunnen zijn.”

----

Het volgende nieuwsoverzicht volgt rond 15.00 uur.


-

De bij het strand van Terschelling gestrande potvis is dinsdag onderweg naar Harlingen. Rond het middaguur komt het dode zoogdier daar aan, meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Bij hoog water is het in de nacht van maandag op dinsdag gelukt om dier van de zandbank af te krijgen. Het dier spoelde maandagmiddag aan ter hoogte van paal 26, aan de noordoostkant van het eiland. Het leefde nog en lag deels onder water. Een reddingsactie van onder meer Stichting SOS Dolfijn, het ministerie van Economische Zaken, de KNRM en een Terschellings sleep- en bergingsbedrijf mocht echter niet meer baten.