Waarom deed je mee aan het programma?

„Ik wilde getuigen van mijn geloof. De tweede reden was dat ik meer ervaring wilde opdoen met debatteren, speechen en met journalisten spreken. En de derde omdat ik denk dat je als christen in het centrum van de macht moet zijn, dingen moet willen verbeteren.”

Kreeg je de kans om te getuigen?

„In de halve finale hadden we de eerste en enige mogelijkheid om eigen stellingen te bedenken waarover we wilden debatteren. Eerst wilde ik een stelling over de zorg kiezen. Maar twee dagen voor de halve finale was het alsof God tegen mij zei: Dat is niet de bedoeling. Jij zou meedoen om voor 100 procent te getuigen. Toen heb ik mijn stelling veranderd en het onderwerp abortus gekozen. Mijn coach vond het geen goed idee. Ik dacht bij mezelf: Misschien kost het me mijn kop, maar dit is belangrijker dan mijn eigen succes.

In een andere uitzending voor dit programma heb ik tijdens een speech verteld over mijn zoektocht naar de Schepper, Die alle mensen gelijkwaardig heeft gemaakt.”

Hoe getuig je als politicus?

„Sommigen zeggen dat je als politicus een breed publiek moet vertegenwoordigen, en daarom niet alles kunt zeggen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Je bent inderdaad volks­vertegenwoordiger van iedereen, maar als je dat goed doet, heb je juist de mogelijkheid om te getuigen van de Schepper.”

Heb je politieke aspiraties?

„Ja, maar niet omdat ik invloed wil, maar omdat ik denk dat Nederland een leider nodig heeft die geïnspireerd wordt door de Bijbel en zijn geloof durft te verdedigen. Jozef, onderkoning van Egypte, is daar een mooi voorbeeld van. In zijn tijd was er honger in de landen rond Egypte, maar niet in Egypte zelf. Omdat Jozef zich liet leiden door God is het land gespaard. Nu leven we ook in een tijd van crisis. Het zou mooi zijn als we een leider als Jozef zouden hebben en Nederland met Gods hulp boven de omringende landen uit zou steken.”

Welke politieke functie spreekt je aan?

„Een ministerspost. Premier zijn is mooi, maar erg breed. Als minister kun je je specifiek bezighouden met één terrein. Mij lijkt Volksgezondheid wel wat.”

Dan kom je zeker in aanraking met zaken als abortus en euthanasie. Wat doe je dan?

„Ik moest voor mijn studie geneeskunde stagelopen in een abortuskliniek. Zo heb ik daar een kijkje kunnen nemen. Een derde van de vrouwen die daar komen, heeft al eens eerder een kindje laten aborteren. De helft bestaat uit vrouwen met een partner of gezin die geen zin hebben in (nog) een kind. Maar het is nooit de bedoeling geweest van de wetgever dat abortus een vorm van anticonceptie zou zijn. Dus moet er opnieuw een discussie komen: heeft het kind rechten of niet? Er zijn zulke sterke argumenten tegen abortus; als mensen die horen, is niemand meer voor.”

Waarom heb je de wedstrijd gewonnen?

„Ik kwam in de finale terecht omdat de jury vond dat ik heel overtuigend voor mijn mening uitkwam. In de finale mocht zowel de jury als het publiek een winnaar kiezen door punten te geven. De jury koos mijn tegenstander met 60 punten, tegen 40 voor mij. Van het publiek kreeg ik er echter 73. Daarmee had ik gewonnen.

Ik begreep van jurylid André Rouvoet dat ik minder punten kreeg omdat ik mijn geloof er zo sterk bij betrok. Presentatietechnisch was mijn speech wel goed, zei de jury.”

Hoe ging je om met de spanning?

„Ik ben aan het programma begonnen om van God te getuigen, tot Zijn eer. Als dit naar Gods wil was, zou Hij ervoor zorgen dat ik de mogelijkheden kreeg om te getuigen. Zo ervoer ik het, in totale afhankelijkheid van God. Dat maakte mij heel rustig.”

----

Gor Khatchikyan kwam op zijn twaalfde naar Nederland, nadat zijn ouders uit Armenië waren gevlucht. Hoewel hij zich in eigen land ook christen noemde, kwam hij in Nederland tot geloof. In 2005 begon hij aan een studie geneeskunde. Hij hoop zijn studie dit jaar af te ronden en later aan de specialisatie traumachirurg te beginnen. Samen met Paulien Vervoorn geeft hij onder de naam Geloofwaardig Spreken sprekersstrainingen aan christenen die willen leren spreken voor groepen mensen.