Via een zogeheten burgerinitiatief willen ze het tbs-beleid in Nederland gewijzigd krijgen.
De familie van het meisje is verontwaardigd dat Kaj M. (29), een van de ontvoerders van het meisje, er zonder tbs vanaf komt. De man werkte niet mee aan een gedragskundig onderzoek bij het Pieter Baan Centrum.
De rechtbank in Arnhem legde hem vorige week maandag een straf op van 10 jaar cel. Eerder had het openbaar ministerie (OM) nog zestien jaar cel geëist. Zijn handlanger Leo S. werd veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs.
Beide mannen ontvoerden op 7 april vorig jaar in Ede een toen 7-jarig meisje. Het kind werd vastgehouden en misbruikt in een caravan in Brielle en werd de volgende morgen bevrijd. Beide misdadigers zijn eerder veroordeeld voor een zedendelict met een kind.
De ouders uit Ede willen komen tot een zogeheten burgerinitiatief. Daarmee kunnen burgers bij de Tweede Kamer een onderwerp op de agenda zetten. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig. De familie heeft sinds gisteravond de website www.ditkannietlanger.nl gelanceerd. Daar kunnen mensen hun handtekening zetten. Dinsdagmorgen waren meer dan 230 handtekeningen binnen.
De familie vindt het onaanvaardbaar dat misdadigers tbs –die in theorie levenslang kan duren– kunnen ontlopen door niet mee te werken aan een gedragskundig onderzoek. „Hierdoor kunnen geesteszieke delinquenten na een gevangenisstraf weer terug in de maatschappij zonder te zijn behandeld en zonder vast te stellen of die terugkeer veilig is. Zij kunnen dan vrijuit op zoek gaan naar nieuwe slachtoffers.â€
De familie hopen met het burgerinitiatief te bewerktstelligen dat de wet gewijzigd wordt, waardoor het mogelijk wordt ook verdachten die weigeren mee te werken aan een gedragskundig onderzoek tbs op te leggen.
tekst RD, beeld ditkannietlanger.nl