In de kleine pauze op deze vrijdagmorgen gaat er heel wat over de toonbank. Koek, chocolade, nootjes, allerlei soorten dranken. Maar vooral ook fruit, vers fruit. Een poster prijst de gezonde versnapering aan: ’t Is kicke om fruit te bikke! (LET OP: in de video wordt gezegd dat fruit een euro kost, maar dat klopt niet. Het verse fruit kost 0,50 euro!)

Conciërge Poppe is er samen met zijn collega druk mee. Zo druk, dat ze anderhalf uur eerder op school zijn om het verse fruit te snijden en in bakjes te doen. „We hebben het ervoor over. Fruit is gezond en je biedt iets extra’s als school.”

De aanloop richting de kantine gaat maar door. Toch is het nu rustig voor Poppe. „Je moet hier eens op dinsdag komen, dan weet je niet wat je ziet.” Waarom juist op dinsdag? „Dan is het snackdag”, aldus de conciërge. „We hebben dan beide luiken open en verkopen in twaalf minuten zo’n 750 frikandellenbroodjes. Ongekend, zo hard als dat gaat.” Ook van de pudding- en saucijzenbroodjes gaan er in een kwartier 500 doorheen.

Heerlijke curry

Dat zo’n frikandellenbroodje een euro kost, deert de meeste leerlingen niet. „Ze zijn echt lekker hoor”, verzekert een groepje tweedeklassers die op de gang staat te praten. „Bladerdeeg, een frikandel ertussen en heerlijke curry. Dat is wel een euro waard. Ze komen ook van een bakker hier uit de buurt, dus het is kwaliteit.”

Poppe zorgt ervoor dat ook het fruit van topkwaliteit is. „Anders moet je het niet doen.” Hij wijst naar de plek waar een automaat staat met smoothies en bakjes druiven, ananas en gemengd fruit. „Die is elke dag helemaal leeg.”

Bij een wat minder gezonde automaat staat een jongen peinzend te kijken wat hij zal kiezen. Dan gooit hij resoluut het geld door de gleuf en drukt op een paar knoppen. Een zakje Autodrop zeilt naar beneden. „Die neem ik meestal”, zegt hij. En hij is niet de enige, want deze soort is volgens de conciërge het meest populair.

Knabbelen

„Mag ik een bakje nootjes?” vraagt een meisje. Dat is toch verre van gezond? „Maar wel lekker”, reageert ze. „Dan heb ik iets om op te knabbelen.” Poppe bevestigt dat de nootjes het goed doen. „Ook al zijn ze in verhouding best duur. Dat hebben we gedaan om het fruit zo goedkoop mogelijk te kunnen aanbieden. Ook snoep en chocolade is duurder geworden; het gebruik ervan hebben we met driekwart weten terug te dringen.”

In de gang hangt een enorme poster met twee dames erop. De ene geniet van haar smoothie, de ander schilt een appel. ”Ff chille, laat een ander schille!”, staat erboven. De poster is onderdeel van de campagne voor de ”gezonde schoolkantine” en moet jongeren aanzetten tot het eten van meer fruit.

Volgens conciërge Poppe waarderen leerlingen het verse fruit enorm. „Ik krijg vooral van oud-leerlingen de reactie dat ze het aanbod van vers fruit en smoothies missen op de andere school. Zodra het fruit op is, klagen leerlingen steen en been. Ik krijg ook veel reacties van ouders als ik hen ergens zie. „Oh, u bent van het fruit. We waarderen het erg en we geven er speciaal geld voor mee.””

In de videoreportage die Puntuit maakte op het Calvijn College in Goes is een leerling stellig over het fruit op de school. Met een bakje ananas in haar hand zegt ze: „Ik vind het goed dat de school dit verkoopt. Ze moeten hier niet mee stoppen, nooit.”

----

Dit artikel is het slot in een tweeluik over schoolkantines. Lees hier wat andere refoscholen in hun kantines allemaal te bieden hebben.

Daan van Oostenbrugge maakte een strip naar aanleiding van deze tweeluik. Bekijk hem hier.