Bij zonsopkomst rond 8.48 uur was de zon voor driekwart verduisterd. Omdat het nieuwe maan is, bewoog de maan vanaf de aarde gezien bijna precies voor de zon langs. Twee uur later, rond tien over half elf, was de verduistering afgelopen.

Dinsdagochtend vroeg waren er overigens ook nog vallende sterren. „Maar die waren door de bewolking helaas volledig onzichtbaar", zegt Mathlener.
De zonsverduistering dinsdag was de eerste van vier gedeeltelijke zonsverduisteringen dit jaar. De andere drie (op 1 juni, 1 juli en 25 november) zijn hier echter niet te zien. De eerstkomende gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland is te zien op 20 maart 2015.

Voor een volledige zonsverduistering moeten we hier wachten tot „ongeveer de tweeëntwintigste eeuw", verwacht Mathlener. „In november 2012 is een volledige verduistering wel in Australië te zien." Spektakel aan de Nederlandse hemel is er weer op 15 juni dit jaar, dan is de maan volledig verduisterd.


Puntuitlezer Bart Beverloo uit Ridderkerk volgde de zonsverduistering, maakt bovenstaande prachtige foto en gaf zijn mening:

"Het zien van de gedeeltelijke zonsverduistering is een aparte ervaring. De zon die het hele jaar door volkomen rond is en zo maar een enkele keer wordt onderbroken door de maan. Iets wat toch indruk op je maakt. De zon die miljoenen kilometers bij ons vandaan is en toch elke dag zijn warmte geeft. En de maan die ook zo ver bij ons vandaan staat, die in de nacht zijn licht geeft. De zon is tientallen malen groter dan de planeet waar wij op leven, de maan enkele malen kleiner en toch zo'n beeld van een zonsverduistering. Dat laat iets zien van de wonderlijke besluiten van God. Hij, Die de wereld niet alleen geschapen heeft, maar ook nog steeds wil onderhouden. Want zolang zon en maan aan de hemel zullen staan, zal God doorgaan met Zijn werk. Van geslacht tot geslacht."

tekst ANP, beeld Bart Beverloo