Maandagmorgen, station Krom-menie-Assendelft. Een van de vele haltes aan de drukbereden spoorwegverbinding tussen Amsterdam en Alkmaar. Elke drie minuten raast er een intercity langs de gemeente in de Zaanstreek.

Sinds een week of twee is het Noord-Hollandse dorp landelijk nieuws. De Spoorwegpolitie kreeg meldingen van treinmachinisten en conducteurs dat scholieren er een sport van maken zo lang mogelijk op de rails te blijven staan om pas op het laatste moment weg te springen. De bewuste jongeren hebben filmpjes van hun acties op internet geplaatst. Een aantal van hen heeft inmiddels een bekeuring van 90 euro te pakken.

Pal naast het spoor ligt het Trias vmbo. Op het plein slentert een groepje jongeren. Wat is hun mening over de incidenten op het spoor? Een meisje reageert fel: „Ik vind het enorm stom. Ze weten niet wat ze machinisten aandoen. Die krijgen de schrik van hun leven." Naast haar knikt een jongen instemmend: „Dit zijn geen grappen meer. Blijkbaar moet er eerst een dode vallen." Een andere leerling: „Ik snap dit écht niet."


Een gevoel van onbegrip lijkt iedereen te delen. Zoals Omar (15), die op het station wacht op de stoptrein naar Uitgeest: „Ik weet wel leukere spelletjes, waarbij je tenminste je leven niet hoeft te riskeren." Of Christie (16): „Je gaat toch niet spelen met je leven? Dan spoor je niet."

Geen van de jongeren weet wie zich met dit levensgevaarlijke spel bezighouden. Ook de schoolleiding van Trias tast in het duister. De school heeft de ouders een brief gestuurd met de oproep hun kinderen te waarschuwen tegen stunten op het spoor. Hangen op het station is ook niet meer toegestaan.

Directeur onderwijs A. J. Westerik: „Ik weet niet of de incidenten op het spoor een trend zijn of op zichzelf staan. Wel signaleer ik dat jongeren steeds gemakkelijker het gevaar opzoeken en zich tegelijkertijd steeds minder bewust zijn van gevaarlijke situaties."

Op de website van een landelijk dagblad wordt emotioneel gereageerd op het nieuws uit Krommenie. Ene "ls te zm": „Ik kom terug van een begrafenis van een twintigjarige jongen die zichzelf voor de trein heeft geworpen. Na het verdriet op die begrafenis kan ik het me gewoon niet voorstellen dat mensen stunten op het spoor als een grap zien. Niet te geloven."


Treinsurfen wereldwijde rage
Nog gevaarlijker dan op het laatste moment wegspringen voor een naderende trein is het treinsurfen. In Zuid-Afrika, Brazilië en Australië is dit een heuse sport. Waaghalzen gaan op het dak van een rijdende trein staan of klampen zich vast aan de buitenkant van het rijtuig. Doel: het ontwijken van bovenleidingen, spoorwegseinen en viaducten.
Jongeren die aan treinsurfen doen zijn extreem roekeloos; vorig jaar raakte een Belgische jongen van 13 jaar zwaargewond toen hij van een intercity viel die op dat moment 160 kilometer per uur reed. Een Zwitserse tiener overleefde het treinsurfen niet, hij werd geëlektrocuteerd.

Tekst Jan Mark ten Hove, beeld YouTube