lRooms-katholieken houden een vastendag. Ze mogen één maaltijd per dag eten en twee tussendoortjes die samen geen hele maaltijd vormen. Ook eten ze op deze dag geen vlees.
lPinksterchristenen, zevendedagsadventisten en christenen die niet tot een bepaald kerkgenootschap behoren, houden vaak helemaal geen Goede Vrijdag. Zij zien het als een rooms gebruik. Sommige van hen herdenken de kruisiging op woensdag, wat samenvalt met het joodse offer van het Pesachlam.
lRooms-katholieken houden in verschillende landen optochten, ook wel processies genoemd. Daarbij is veel ruimte voor muziek en bloemen. Vaak zijn deze processies emotionele gebeurtenissen voor de omstanders.
lIn de Filipijnen klinken er geen kerkklokken en zijn er geen missen. Er zijn wel straatprocessies. Sommige inwoners slaan zichzelf, uit boetedoening. Anderen gaan zo ver dat ze zich laten kruisigen.
lVoor oosters-orthodoxe kerken is Goede Vrijdag ontzettend belangrijk. De hele dag wordt er niet gegeten of gedronken. Christenen lezen specifieke hoofdstukken uit de Psalmen en de evangeliën. Ze zingen liederen over de dood van Christus en beelden het lijden en sterven van Jezus uit. Oosterse christenen vieren Goede Vrijdag op een andere dag dan westerse christenen, omdat ze gebruikmaken van een andere kalender.
lOok in de Lutherse Kerk is Goede Vrijdag van ouds een van de belangrijkste christelijke feestdagen. Lutheranen mochten vroeger op die dag niet werken. Vaak wordt in lutherse gemeenten de Matthäus Passion opgevoerd, gecomponeerd door Johann Sebastian Bach, die ook luthers was.
lIn veel van oorsprong christelijke landen krijgen mensen een vrije dag, waaronder delen van de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, Canada en Peru. In Europa gaat het om Finland, Duitsland, Zweden en Groot-Brittannië.
lIn Bermuda wordt gevliegerd. De vliegers zijn vaak handgemaakt. De vorm en het houten geraamte van de vliegers symboliseren het kruis. Het feit dat de vlieger omhooggaat, verwijst naar de hemelvaart van Jezus.
lIn Cuba is Goede Vrijdag dit jaar voor het eerst sinds de communistische revolutie in 1959 een landelijke feestdag. De vroegere president Fidel Castro had alle religieuze feestdagen afgeschaft. Op verzoek van paus Benedictus XVI aan de huidige president wordt Goede Vrijdag nu weer ingevoerd.
lIn Ierland is het verboden om alcohol te verkopen. Alle pubs zijn dicht, net als met Kerst. Veel seculiere ondernemers hebben kritiek op deze traditie, omdat ze zeggen verlies te draaien.
lIn Frankrijk wordt Goede Vrijdag vooral gehouden in de provincies die ooit deel uitmaakten van Duitsland. Daar is het een groot feest, vergelijkbaar met Kerst in Nederland. Mensen die anders nooit naar de kerk gaan, maken nu een uitzondering. De meeste andere Fransen leggen meer nadruk op Pasen.
lIn Duitsland zijn komische theatervoorstellingen en dansvoorstellingen verboden. Ook geldt er, evenals in Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en Italië een rijverbod voor vrachtwagens en andere zware voertuigen. Veel niet-gelovigen verzetten zich tegen deze regelingen.
lIn Engeland zijn er geen paardenraces. De BBC begint het nieuws om 7.00 uur al jaren met een bekend lied van Isaac Watts: „When I survey the wondrous cross/ on which the Prince of Glory died;/ my richest gain I count but loss,/ and pour contempt on all my pride.”