Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar bedraagt de groei 0,9 procent. De groei, die in lijn lag met de verwachtingen van economen, is volgens het statistiekbureau vooral te danken aan de export. „De export van aardgas en olieproducten was lager, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door de sterke stijging van de export van basismetaal en metaalproducten, machines en installaties. Ook voerde Nederland aanzienlijk meer landbouwproducten uit”, aldus het CBS.
Daarnaast droegen hogere investeringen bij aan de expansie. De consumptie door huishoudens was gelijk aan die van een jaar eerder, terwijl de overheidsconsumptie een fractie hoger was. Volgens de onderzoekers gaven consumenten meer uit in de horeca. Ook aan duurzame goederen zoals kleding, elektronica, huishoudelijke apparaten en auto’s werd meer besteed. Bedrijven gaven vooral meer uit aan machines en computers.
Met het groeicijfer is Nederland uit recessie gebleven. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie nog. Maar dat cijfer heeft het CBS herzien tot een min van 0,4 procent. Eerder meldde het CBS een economische krimp van 0,6 procent. Volgens de gangbare definitie is er sprake van recessie bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen krimp.
De achteruitgang in de eerste 3 maanden van het jaar werd vooral veroorzaakt door eenmalige factoren. Zo was het gasverbruik fors gedaald als gevolg van de zeer zachte winter en werden er minder auto’s verkocht omdat de verkopen naar voren waren gehaald wegens fiscale redenen.