Op de Dam in Amsterdam legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de nationale dodenherdenking een krans bij het Nationaal Monument. De 18-jarige Nienke Woltmeijer las het gedicht De stille getuige voor. Hiermee won zij de jaarlijkse poëziewedstrijd voor jongeren, Dichter bij 4 mei. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hield een toespraak, waarin hij aangaf dat de Tweede Wereldoorlog „geen verleden tijd” wordt.

Diezelfde boodschap verkondigde Jan Terlouw, die eerder op de avond in De Nieuwe Kerk in Amsterdam sprak tijdens een herdenkingsbijeenkomst. Zo’n 1700 aanwezige overlevenden, nabestaanden en andere betrokkenen hoorden hoe Terlouw zei te behoren tot de „uitstervende generatie” die de oorlog nog bewust heeft meegemaakt. „Ik kan nog gemakkelijk het gevoel van vreugde en opluchting terugroepen dat we beleefden bij de bevrijding. Ik voel nog de ontzetting toen we kort daarna hoorden wat zich in de concentratiekampen had afgespeeld.”

Volgens de politie verliep de herdenking in Amsterdam zonder problemen. Wel werd iemand onwel, vlak na de 2 minuten stilte.

Ook op veel andere plaatsen in Nederland waren herdenkingen, zoals op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag en de Grebbeberg bij Rhenen. Bij een herdenking in Loenen zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dat ook latere generaties lessen kunnen trekken uit de oorlog. Hij pleitte ervoor om te blijven herdenken. In een aantal andere, voornamelijk christelijke, gemeenten vonden zaterdag al herdenkingen plaats. Ze kozen daarvoor vanwege de zondagsrust.