Jongeren met een lichte verstandelijke beperking die uit huis zijn geplaatst, zijn zelfs tot tien keer vaker slachtoffer. Pleegzorg blijkt voor deze groep overigens geen betere bescherming tegen misbruik te bieden dan een verblijf in een instelling.

De Leidse onderzoekers noemen het ’verontrustend’ dat seksueel misbruik van kwetsbare jongeren zo vaak voorkomt in de jeugdzorg. Ze pleiten ervoor dat opvang in een instelling alleen wordt ingezet als tijdelijke noodoplossing wanneer opvang in een pleeggezin niet mogelijk is.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de commissie-Samson. Die is bezig met een omvangrijk rapport over seksueel misbruik dat in oktober moet verschijnen. Volgens commissievoorzitter Rieke Samson bevestigt het nieuwe deelonderzoek eerdere bevindingen. „Het beeld dat het gaat om ernstig en ook vaak langdurig misbruik is niet veranderd.”

Jeugdzorg Nederland liet in een reactie weten dat ze het betreurt dat kinderen die aan de organisatie zijn toevertrouwd, het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. De organisatie roept slachtoffers op zich te melden, zodat ze hulp kunnen krijgen.

De organisatie gaat er extra op letten dat kinderen die zich onveilig voelen, dat gevoel ook kenbaar maken. „Dit zijn kwetsbare kinderen. Soms vinden ze het gedrag van anderen, medewerkers of andere jongeren, bedreigend. Daar moeten we extra alert op zijn en dat voorkomen. Er is een sfeer van openheid nodig”, aldus een woordvoerster.