Het meisje dat niet gevaccineerd was tegen de infectieziekte, kampte onder meer met hersenvliesontsteking. Het gaat om een leerling van het Calvijn College in Goes. De school voor reformatorisch middelbaar onderwijs meldde maandagmorgen al via twitter dat er een leerling was overleden. „Met verslagenheid hebben wij kennisgenomen van overlijden van een van onze leerlingen. Merkbaar intens medeleven van leerlingen en personeel”’, zo luidde de tweet.

Tijdens de vorige mazelenepidemie overleed ook een leerling van de Zeeuwse school. Het betrof toen een 17-jarige jongen uit Aagtekerke. Daarnaast eiste de ziekte nog twee dodelijke slachtoffers.

Sinds mei heerst een mazelenepidemie onder niet-gevaccineerden. In 1999/2000 was in Nederland de laatste mazelenepidemie. Toen zijn ruim 3.000 patiënten gemeld.

Tot nu toe zijn er 2016 patiënten met mazelen gemeld. Het werkelijk aantal patiënten is waarschijnlijk veel hoger omdat veel patiënten niet naar de huisarts gaan. In totaal zijn 121 patiënten opgenomen geweest in het ziekenhuis, waarvan 61 patiënten met een longontsteking en 1 patiënt met een hersenontsteking (encefalitis).

In gemeenten met een lage vaccinatiegraad (lager dan 90 procent) krijgen kinderen van 6 tot 14 maanden een extra vaccinatie tegen de mazelen aangeboden. Oudere kinderen tot en met 18 jaar die hun BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) gemist hebben, kunnen deze alsnog via het consultatiebureau of de GGD krijgen.

Mazelen is een zeer besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint plotseling met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Enkele dagen tot een week daarna ontstaan de rode vlekjes.

Soms krijgen patiënten middenoorontsteking of longontsteking. Een weinig voorkomende complicatie is hersenontsteking. In zeldzame gevallen overlijden patiënten aan mazelen.