Ze zien uit naar zaterdag. Mathilde bezoekt voor de derde keer de jeugdappeldag, Nelleke beleeft haar primeur.

Het thema van de dag, ”Mijn tijdlijn!”, spreekt de meiden aan. En is een schot in de roos, vindt Nelleke. „Omdat praktisch iedereen bekend is met de tijdlijn die Facebook hanteert.” Die geeft volgens de 4 vwo’er vooral inzicht in je geschiedenis op het sociale medium. Op de jeugdappeldag verwacht ze een directere link met de toekomstverwachting. „Waar leidt je tijdlijn, je leven, naartoe? Dat maakt het thema heel persoonlijk.”

Mathilde knikt. „Je kerk, school, familie en vrienden kunnen invloed uitoefenen op je persoonlijke tijdlijn, maar je staat uiteindelijk zelf voor belangrijke vragen: wie ben ik en wie ben ik in deze wereld? En: welke keuzes maak ik? Juist in deze tijd is het belangrijk om daar bewust over na te denken, omdat er gigantisch veel op je afkomt.”

Hoe typeer je deze tijd?

Mathilde: „Het is een dwaze tijd. Een dominee zei laatst: „Ik heb het gevoel dat ik niet in staat ben om de tijd te managen, maar dat de tijd mij managet.” Er moet zo veel mogelijk gebeuren op een dag. Na een vakantie is mijn agenda na een paar dagen alweer volgepland en race ik overal heen. Je kunt het zo druk hebben dat Bijbellezen erbij inschiet.”

Nelleke: „Je laat je ook snel meesleuren door sociale media. Je schijnt tegenwoordig alles te moeten delen. En de veranderingen volgen elkaar razendsnel op. Mijn mobiel die twee jaar geleden hot was, is nu hopeloos ouderwets. Je lijkt mee te moeten in de stroomversnelling. Dat geeft me soms een machteloos gevoel.”

Wie wil jij als christenjongere zijn in 2012?

Nelleke: „Eerlijk gezegd moet ik al moeite doen om mezelf te zijn. En dat wil ik graag. Ik hoop dat anderen aan me merken dat ik christen ben. En dat ik de Bijbelse opdracht om mijn naaste te helpen en te respecteren in praktijk breng.”

Mathilde: „Ik wil graag uitstralen dat ik christen ben. Een open houding is belangrijk. Dat zit al in kleine dingen, zoals vriendelijk zijn. In de trein naar school probeer ik consequent mensen te groeten die bij me komen zitten. Ik merk dat dat mensen nog wel eens verbaast. Het werkt wel; vaak lachen mensen terug en starten ze een gesprek.”

Welke keuzes maak je?

Mathilde: „Ik probeer bewust te leven. Niet uit bed rollen en de rest van de dag hollen, maar stilstaan bij de dingen die God geeft en waarvoor ik dankbaar mag zijn. Dat geeft ook meer rust. Soms droom ik van een leven zonder telefoon, laptop enzovoorts. Het zou onmogelijk zijn op de universiteit, maar het lijkt me heerlijk om een tijdje analoog te leven.”

Nelleke: „Laatst las ik de gelijkenis waarin de Heere Jezus uitlegt dat onkruid het zaad van Zijn Woord kan verstikken. Dat maakt me onrustig, omdat ik merk dat het zo snel kan gebeuren. Ik zou meer tijd aan God en Zijn dienst willen wijden. Als ik soms een moment niets te doen heb, bid ik. Dat helpt echt.”

Wie, wat en waar denk je over tien jaar te zijn?

Nelleke: „Poeh, lastig. Ik zit nu in vwo 4. Daarna wil ik een opleiding kiezen waarin ik met kinderen kan werken. Dat zou de academische pabo kunnen zijn. Bijzondere plannen heb ik verder nog niet. Ik weet wel dat mijn toekomst in Gods handen ligt. Hij weet alles van me en ook wat goed is voor mij.”

Mathilde: „Het is lastig om voor te stellen of er over tien jaar nog wel kantoren zijn van waaruit je werkt en in hoeverre de communicatie is gedigitaliseerd. Ik volg een internationale studie, waarmee ik alle kanten uitkan. Welke dat wordt? Geen idee. Het lijkt me gaaf om in het buitenland te werken. Maar ik leef nu vooral bij het moment en probeer flexibel te zijn. Dat kan ook, omdat mijn leven niet in mijn eigen handen ligt.”

Wie wíl je in 2022 graag zijn?

Nelleke: „Een ideaalplaatje heb ik niet. Wel zou ik graag aan anderen over God vertellen. Dat vind ik best eng, maar het lijkt me erg mooi om iets te kunnen betekenen in Gods Koninkrijk. Daarvoor hoef je vaak niet eens de straat op of zendeling te zijn, want het kan ook in gesprekken met vrienden. Iedereen kampt met levensvragen en ik merk dat jongeren op zoek zijn naar puurheid en echtheid.”

Mathilde: „Ik hoop te kunnen blijven genieten van de kleine dingen. En dat ik een inspiratiebron kan zijn voor anderen. We zullen het als christenen ongetwijfeld moeilijker krijgen. Volgens mij houden we ons te veel op in ons veilige hoekje en trekken we te vaak en te snel kerkmuren op. Daarom hoop ik open te blijven staan voor anderen en bewust te leven vanuit de bron, Gods Woord.”

Heb je vertrouwen in de toekomst?

Mathilde: „Niet als ik mijn toekomst zelf zou moeten waarborgen. Daarom is het nodig dat we afhankelijk leven van God. Alleen Hij kan ware hoop en perspectief voor de toekomst bieden. Dat maakt het maken van keuzes niet direct gemakkelijker. Soms zou je een briefje uit de hemel willen krijgen. Of weet je pas veel later of je een goede beslissing hebt genomen. Maar als je afhankelijk van God leeft, durf je ook je verantwoordelijkheden te nemen.”

Nelleke: „Als je bewust en dicht bij God leeft, mag je vertrouwen hebben. Al is dat niet altijd sterk aanwezig, als ik naar mezelf kijk. Ik wil graag naar Gods wil leven. Maar wat ís Zijn wil? Dat houdt me bezig. Als je je keuzes voorlegt in gebed, wil God rust geven. Hij weet van mij af. Dat geeft vertrouwen.”

----

Jeugdappel +16 ”Mijn tijdlijn!”

”Mijn tijdlijn!” is het centrale thema van het Jeugdappel +16 van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ). Het thema wordt uitgewerkt aan de hand van twee centrale lezingen en zeven workshops. De bijeenkomst voor +16-jongeren wordt zaterdag gehouden in het gebouw van de Levend Evangelie Gemeente in Aalsmeerderbrug. Puntuit is erbij. Lees volgende week maandag meer, zowel op deze site (videoverslag en fotoserie) als in de krant van maandag op de Puntuitpagina.

Klik hier voor het volledige programma.