Experimenten van de Universiteit Twente op een basisschool in het Brabantse Wintelre hebben dat uitgewezen.

Leerlingen van groep 6 van basisschool Wintelre in het Brabantse dorp die een concentratietestje maakten onder speciaal krachtig blauwgetint licht scoorden al direct 8,7 procent beter dan leerlingen uit drie controleklassen. Een maand later lag hun score zelfs 13,6 procent hoger, aldus de proef die een vervolg is op Duits onderzoek.

De klas is sinds oktober vorig jaar uitgerust met speciaal licht van Philips, opdrachtgever voor het onderzoek.

De concentratietesten en de resultaten die woensdag openbaar worden gemaakt, zijn de eersten in een reeks onderzoeken naar mogelijke verbetering van stemming, motivatie en leerprestaties van leerlingen door licht. Onderzoeker en hoogleraar onderwijskunde Peter Sleegers noemt de eerste uitkomsten bijzonder hoopgevend.

Lerares Tamara Voorjans bedient de speciale tl-verlichting in haar lokaal en heeft de keus uit vier standen: standaard (wit), energie, concentratie (blauw) en rust (geel).

Voorjans gebruikt het licht om de kinderen in de vroege ochtend op te peppen, voor belangrijke momenten dat concentratie is vereist en perioden dat de leerlingen rustig aan een individuele opdrachten moeten werken. Ze merkte vrijwel direct verschil. Ouders vertelden dat hun kind vrolijker en gezelliger thuis kwam. Ze verwacht ook zeker betere leerresultaten op de lange termijn.

Het lichtsysteem kost 5000 euro per klaslokaal maar is gemiddeld energiezuiniger dan een standaardset die 1500 euro kost. Alleen het krachtige concentratielicht verbruikt meer energie dan normaal. Het schoolbestuur van de basisschool in Wintelre wacht nadere onderzoeken niet af en laat alle acht klaslokalen uitrusten met het zogenoemde School Vision. De kosten mogen worden betaald uit subsidie, die is uitgekeerd voor de verbetering van het milieu in school.

tekst en beeld ANP