Pauze. Een gezellige drukte van leerlingen op de gang. Je zoekt een plekje om te zitten. Nadat je je boterhammen hebt gegeten, pak je je Bijbeltje uit je tas. Waar was je ook al weer gebleven? Oh ja, Psalm 23. „De Heere is mijn herder, mij zal niets ontbreken.” Wat een vertrouwen op de Heere! En ik? Waar vertrouw ik op?
Het eerste is herkenbaar. Het tweede ook? Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de jongeren zelden of nooit Bijbel leest. Ook voor serieuze jongeren geldt dat Bijbellezen niet vanzelfsprekend is en ze ervaren Bijbellezen vaak als moeilijk. Ze laten zich door de satan weghouden van het Woord van de Heere. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Een dag zonder je mobiel is een kwelling voor je. Je kunt niet zonder. En je Bijbel? Een meisje zei onlangs heel eerlijk tegen me dat die onder het stof lag. Van nature heb je geen behoefte om de Bijbel te lezen. Onze verlangens en behoeften staan haaks op het Bijbellezen. De antennes van je hart zijn daar niet op afgestemd. Bijbellezen moet dus niet afhangen van jouw behoefte. Dan gaat de Bijbel vaak niet open en komt het zaad van Gods woord niet in je hart.
Bijbel of mobiel
Bijbel en mobiel! Ik ben er blij mee dat de zogeheten bijbel-app op veel mobieltjes te vinden is. Er zijn jongeren die zo de Statenvertaling vanaf hun scherm lezen. In de bus, op je kamer, op de bank. Dat zou toch wat kunnen uitwerken? De Heere heeft geen 150 tekens nodig om je aan te raken. Zijn Woord is levend en krachtig. Het maakt dode zondaren levend!
Geen tijd
Een rekensom toont aan dat als je in twee jaar de hele Bijbel door wilt lezen, dit je zo’n zeven minuten per dag kost. Hoeveel tijd ben je bezig met je mobiel? De vraag is: Waar leggen we onze prioriteit? Vaak heeft het ook te maken met een gebrek aan discipline. Bijbellezen vraagt vaste regelmaat, zoals we die kennen voor onze maaltijden. Maak hierover concrete afspraken met jezelf.
Nut
Een jongere zei: „Soms denk ik: wat in de Bijbel staat is vast waar, maar niet voor mij. Wat zou dat voor mij voor functie hebben? Mijn leven is nu oké, waarom zou ik dan Bijbellezen?” Toch is de Bijbel heel bruikbaar voor het leven alledag. Is de Bijbel niet een lamp in het donker (Psalm 119:105), een medicijn voor zieken (Spreuken 4:22), als melk om nieuw leven te voeden (1 Petrus 2:1, 2), een vuur dat je leven reinigt (Jeremia 5:14)? Er staan veel praktische lessen in.
Moeilijk
Als je een vriend (beter) wilt leren kennen, moet je naar zijn woorden luisteren. God leren kennen? Dat is luisteren naar Zijn Woord. Dat luisteren vraagt de nodige inspanning. Dat ben je misschien niet gewend. Maar het is het zeker waard. Vergelijk de Bijbel eens met een walnoot. De inhoud is heerlijk, maar de bast moet wel gekraakt worden. Of vergelijk het met een instrument spelen. Je moet het oefenen, maar het is niet onmogelijk. Oefen jezelf in godzaligheid! Er ligt (eeuwige) winst in.
Daarvoor heb je wel stilte nodig. Je bent snel afgeleid en je gedachten dwalen binnen enkele seconden af. De Heere Jezus wijst je erop om een binnenkamer te hebben. Gewoon een rustige plek waar niemand je stoort. „Spreek, Heere, want uw knecht hoort.”
Hoe lezen
Belangrijk is dat je de boodschap van het gedeelte helder krijgt. Dit kun je doen door vragen te stellen aan de tekst. Wat is het belangrijkste onderwerp? Wat zegt de tekst over God? Wat gebeurt er precies? Probeer in één zin te zeggen waarover dit gedeelte gaat. Ook is het belangrijk om te bepalen wat dit gedeelte te zeggen heeft voor mijn leven. Wat wil de Heere mij leren? Als je zo Gods Woord leest, zul je een schat vinden. Lees je Bijbel en bid elke dag!
-
Bijbellezen in drie stappen
1. Ontdekken
Wat staat er? Wie? Wat? Wanneer? Waarom?
Let op woorden als: want, maar, en, daarom, dus, toen, dan, nu, daar, omdat, ofschoon, misschien, wellicht, voorwaar.
2. Begrijpen
Wat betekende het toen?
Waarom wordt dit gezegd/gebeurt dit?
Wat betekent deze term?
3. Toepassen
Wat kun jij ermee?
Wat kun jij vandaag (in)direct hiervan leren?
Wat kun jij je voornemen?
----
De jeugdbond LCJ heeft donderdagavond 15 december in samenwerking met de Reformatorische Omroep een uitzending verzorgd over onder meer Bijbellezen. Terugkijken kan hier.
Daarnaast zijn er interviews opgenomen en is er een webseminar (rechts bovenin beeld) over hoe je om moet gaan met Bijbellezen.
-
Tips voor Bijbellezen
● Bid om de leiding van de Heilige Geest. Hij legt ons Gods Woord uit.
● Gebruik een dagboek. Hierdoor krijg je een stuk uitleg bij de tekst en ga je door de vragen nadenken over het gedeelte.
● Ben je aan het einde van de dag vaak (te) moe? Sta dan tien minuten eerder op en lees ’s morgens.
● Lees liever korte gedeelten zodat je erover nadenkt, dan een lang stuk dat langs je heen gaat.
● Plan het Bijbellezen in. Maak hiervoor vaste tijden (net als Daniël!)