De dure maand december komt er weer aan. Een maand waarin jongeren traditioneel veel geld uitgeven. Maar ja, de vreselijke ramp in de Filipijnen vraagt ook om een bijdrage. Hoe moet dat nu, want je geld uitgeven kan maar één keer.

Uit de steekproef van het LCJ blijkt dat de ondervraagde jongeren minstens evenveel geld uitgeven aan goede doelen als aan luxeartikelen. Het valt Aldwin Geluk, hoofd bewustwording en jongerenactiviteiten bij Woord en Daad, op dat de jongeren heel bewust nadenken over hoe zij hun geld en hun talenten besteden. „Er wordt wel gezegd dat jongeren tegenwoordig alleen maar oppervlakkig zijn, maar ik durf het tegenovergestelde te beweren: christelijke jongeren zijn juist vaak bereid heel serieus na te denken over hoe zij, in afhankelijkheid van hun Schepper, hun gehele leven kunnen inrichten naar Bijbelse richtlijnen. Ook bijvoorbeeld als het gaat om het kopen van fairtradevoedsel of eerlijke kleding. Terwijl sommige ouderen daar eigenlijk nooit over nadenken.”

Vooral de antwoorden op de vraag over sober leven raken Aldwin. „Met het woord ”sober” hebben jongeren blijkbaar niet zo veel, maar met de gedachte erachter gelukkig wel. Iemand schreef: „Wij worden opgeroepen tot rentmeesterschap, dat betekent verantwoord leven, niet per se sober.”

Ik stem daar van harte mee in. Door mijn werk voor Woord en Daad kom ik regelmatig –letterlijk– over de vloer bij mensen in ontwikkelingslanden die straatarm zijn. Het overgrote merendeel van de jongeren geeft aan dat zij, in hun levenshouding en in hun uitgavenpatroon, hun best doen om juist ook aan die naaste te denken, niet alleen aan zichzelf.”

-

Citaten uit onderzoek

„Er zijn veel rampen en noden in de wereld waar geld hard nodig is. Voor mij is geld geven aan Woord en Daad, de vervolgde kerk of Friedensstimme net zo belangrijk als aan de Filipijnen.”

„Wij worden opgeroepen tot rentmeesterschap, dat betekent verantwoord leven, niet per se sober.”

„Ik zou het anders stellen. Degene die nu wel geeft maar normaal alles in z’n zak houdt, heeft geen hart.”

„Soms heb je zelf geen geld en kun je niet rondkomen. Dan kun je niet geven.”

„Ieder geeft naar wat hij heeft. Arme studenten kunnen misschien geen geld doneren, maar wel bidden, wat natuurlijk ook steun is!”

„Het kan nu een soort opwelling zijn om (veel) geld te geven. Maar er is zo veel nood op de wereld... Ik kan me voorstellen dat als je al een aantal goede doelen steunt het ook een keer ‘klaar’ is. Maar 5 euro kan iedereen wel missen...”

-

Bekijk {hier een video#http://www.puntuit.nl/nieuws/buitenland/een_grote_zak_met_zaaigoed_met_video_1_786739} over geld geven, gemaakt in samenwerking met de LCJ.


-

Herkenning in geefgedrag

Lydia van Diermen (19), Eemdijk

„Gaaf om te zien dat wij jongeren zo veel geld aan goede doelen geven! Dat had ik niet verwacht. Je ziet dat de beelden van rampen veel met jongeren doen en ze daardoor in actie komen. Hier herken ik mezelf in. Ik besef weer even hoe hard geld nodig is in gebieden met armoede.”