Waar denk je aan bij genade? „Hoeveel de Heere Jezus heeft overgehad voor vijanden van God. Hoeveel die genade Hem gekost heeft”, zegt Jo-Anne. „Genade is niet goedkoop, maar duur betaald met Zijn bloed. Genade is wel gratis: je hoeft er zelf niets voor te doen”, vult Stefan aan.
Welke nieuwe dingen over genade heb je vandaag gehoord?
Cees: „In de workshop ”Genade: voor mij?” noemde ds. Kempeneers het voorbeeld van een dokter. Je gaat niet zomaar naar een dokter, maar áls je voelt dat er iets is, ga je. Zo is het ook met het komen tot de Heere Jezus. Het gaat er niet om hoeveel of hoelang je je zonden voelt. Zondekennis is geen voorwaarde. Maar áls je wat voelt, ga je naar Jezus.”
Anna: „Mij sprak het voorbeeld van de dodencel erg aan. Een terdoodveroordeelde krijgt gratie aangeboden, maar de man verfrommelt de brief en gaat zijn krant lezen. Zo is het ook met het Woord van God dat tot ons komt. Leggen we het achteloos naast ons neer of doen we er iets mee?”
Willemijn: „Zo gaat het vaak. Dan denk ik: het komt morgen of overmorgen wel. Maar dat voornemen verwatert snel, merk ik.”
Jo-Anne: „Ik voel me daar schuldig over. Eigenlijk verfrommel je dat papier elke keer weer. Daarom hebben we elke dag Gods genade nodig.”
Stefan: „De preek moet daarom ook scherp zijn. Vaak bidden we alleen om een zegen, maar niet om een verkondiging als een tweesnijdend scherp zwaard. Zowel de scherpte als de liefde van Jezus moet naar voren komen.”
Willemijn: „Het is mooi dat je op een jeugdappel wordt stilgezet. In de kerk begrijpt niet iedereen de preek, terwijl deze dag speciaal voor jongeren is.”
Jo-Anne: „Niemand kan zeggen: „Het was te moeilijk.” Dat geeft ook verantwoordelijkheid: je kunt er niet meer omheen.”
Wat is je het meest bijgebleven van deze middag?
Jo-Anne: „Wat de dominee zei over de hemelse rechtszaal, waar wij voor Gods rechterstoel komen te staan. En de Advocaat die er dan tussenkomt en Zijn doorboorde handen laat zien.”
Cees: „We mogen vluchten tot Christus, zonder voorwaarde. De beloften in de Bijbel geven je al het recht om tot Hem te komen.”
Willemijn: „We moeten de boodschap niet wegduwen, maar gebruikmaken van Gods genadeaanbod. Als je wacht, is het misschien al te laat.”
Anna: „Maar het aanbod van genade blijft. In die zin kun je nooit te laat bij de Heere komen.”