Het vergaderrecord werd bij lange na niet gebroken, dat blijft staan op 5.38 uur van 29 juni 2006. De Kamerleden worden op 2 september weer terugverwacht op het Binnenhof.

In een laatste woord aan de Kamerleden vergeleek Van Miltenburg het werk van de Kamer met het schilderij Indian Spaceman van de schilder Lucebert, dat op haar werkkamer hangt. „Lucebert schilderde grove lijnen, duidelijke figuren en tegelijk veel details. Ook hier weten we het grote met het kleine te combineren.” Ze wenste de Kamerleden vervolgens een goed reces, met ruimte voor werkbezoeken, gesprekken met de achterban, interessante rapporten en tijd voor familie en dierbaren, „misschien wel in uw juichpak”.

Overigens is het niet zo dat de politiek nu helemaal stil komt te liggen. De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het stelsel van woningcorporaties, hoort volgende week nog getuigen en ook de Eerste Kamer vergadert nog op dinsdag en zeer uitzonderlijk, ook op maandag.

De fractievoorzitters gaan maandag nog op reis, maar waarheen is nog steeds geheim. Niemand wil uit veiligheidsoverwegingen bekendmaken waar de reis heen gaat. PVV-leider Geert Wilders gaat in elk geval niet mee, heeft hij laten weten.

Voor het kabinet is het ook nog geen vakantie. De ministerraad vergadert vrijdag en volgende week vrijdag nog. Dan krijgen ook de meeste ministers en staatssecretarissen even rust. Premier Mark Rutte moet op 16 juli echter wel verschijnen in Brussel waar de regeringsleiders op een EU-top besluiten willen nemen over een aantal belangrijke EU-posten, nadat de Luxemburger Jean-Claude Juncker officieel is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

In Nederland leidt Rutte op 15 augustus weer de eerste ministerraad. De week erna zijn er speciale begrotingsraden waarin het kabinet knopen doorhakt over de begroting van volgend jaar, die op Prinsjesdag in september wordt gepresenteerd. In die week of kort erna is ook overleg gepland met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Het kabinet heeft de steun van die partijen nodig om zich van een meerderheid in de Eerste Kamer verzekerd te weten.