Het kabinet hoopt toch steun te krijgen van meerdere oppositiepartijen omdat die uiteindelijk nodig zijn om de plannen door de Senaat te kunnen loodsen, waar de regeringspartijen VVD en PvdA geen meerderheid hebben. Maar dinsdag bleek dat er nog een flink gat gaapt tussen de posities van het kabinet en die van de oppositie.
CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben met hun tegenbegrotingen alternatieven ingediend voor de kabinetsplannen, maar niet één van hun haalt de 6 miljard euro. Terwijl dat wel de afspraak is met de Europese Commissie, benadrukte een kritische minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag.
CDA, D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP zijn bereid serieus met het kabinet te praten en te onderhandelen. PVV en SP zijn dat niet of in mindere mate. Zij willen allebei zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen. Geert Wilders (PVV) heeft al aangekondigd dat hij weer met een motie van wantrouwen tegen het kabinet zal komen.
Het debat begint dinsdag om 10.30 uur. De fractievoorzitters houden hun verhaal en gaan met elkaar in debat. Donderdagochtend antwoordt premier Mark Rutte op de gestelde vragen.