Ook al zou Joshua meer voorkeurstemmen krijgen dan zijn vader, die lijsttrekker is, dan nog kan hij niet direct zitting nemen in de gemeenteraad. „Dat is pas mogelijk als ik 18 ben. En dan moeten de zittende raadsleden eerst vrijwillig hun zetel afstaan.”
Maar zo ver is het nog lang niet. Eerst de verkiezingen van woensdag afwachten. Joshua, derdejaars vwo, hoopt op twee zetels; een verdubbeling ten opzichte van nu. „Mijn vader heeft het goed gedaan de afgelopen jaren. Ik denk dat die tweede zetel er wel komt.” Kijk, dat klinkt zelfverzekerd, al echt ‘politiek’. Of dat hem met de paplepel ingegoten is? „Nee hoor, maar ik vond het wel altijd al interessant om te horen wat er in de gemeenteraad gebeurde. Ook ga ik er af en toe kijken als er een spannend onderwerp op de agenda staat.”
Jongerenpanel
Joshua, die plek 9 van de kandidatenlijst bezet, wil jongeren bij de politiek betrekken en hun laten zien dat ze echt invloed kunnen hebben op de dingen die gebeuren in de gemeente. Dat is dan ook dé reden waarom hij op de lijst staat. „Er ligt nu een voorstel bij de raad om een jongerenpanel in de gemeente op te zetten. Dat zou mooi zijn, want ouderen begrijpen vaak niet wat jongeren belangrijk vinden.”
Als voorbeeld noemt hij de hockeyvereniging waar hij zelf lid van is. Deze club wil graag een derde hockeyveld en Joshua weet als geen ander wat daar allemaal bij komt kijken. Ook de gevolgen van een subsidiestop ondervindt hij aan den lijve. „De contributie ging omhoog. Er zijn nogal wat mensen die dit bedrag niet meer kunnen betalen en daarom van de vereniging af gaan. Dat zijn heel concrete dingen die je mee kunt nemen in de politiek.”
Wat is jouw rol in de campagne van de CU voor de gemeenteraadsverkiezingen?
Lachend: „Interviews geven. Daarnaast probeer ik via vrienden en kennissen mensen ertoe over te halen om voor de ChristenUnie te kiezen. Mijn vrienden mogen natuurlijk ook nog niet stemmen, maar hun ouders wel. Een meisje uit mijn klas vroeg of haar ouders op mij konden stemmen. Dan denk ik: mooi, dat zijn er weer twee extra.”
Wat zeg je tegen een jongere die wel mag stemmen maar de politiek allemaal maar onzin vindt?
„Je kunt het verschil maken, want je hebt een stem. Gebruik die dus ook. Kijk naar concrete dingen uit je directe leefomgeving die je zou willen veranderen en zoek daarbij de partij die hier iets voor regelt.”
Jij bent woensdag in het gemeentehuis te vinden?
„Zeker weten, het zal spannend worden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we gaan groeien. We gaan van één naar twee.”
----
Op de lijst
Mag je wel op een kandidatenlijst staan als je zelf nog niet mag stemmen? De zogeheten Kieswet regelt dit. Hierin staat dat een kandidaat op een kieslijst voor een politieke partij mag staan als hij of zij binnen de periode waarvoor gekozen wordt de leeftijd van 18 jaar bereikt. Joshua valt hier onder, want hij werd in januari dit jaar 14 jaar. Over vier jaar zal hij in januari 18 jaar zijn. Een paar maanden later zijn er weer verkiezingen. De Kieswet biedt deze mogelijkheid speciaal voor jongeren om hen ervaring te laten opdoen in de gemeentepolitiek.