Tot komende vrijdag staat er een grote legertent op het Stationsplein in het centrum van Enschede. In die tent bivakkeren negenentwintig christenen en één jezidi. Allemaal vasten ze. Alleen water, koffie en thee staat tot hun beschikking.
Het grote doel van de opmerkelijke actie: aandacht vragen voor de netelige situatie van christenen en andere minderheden in Irak. „Zodat Nederland hopelijk steviger gaat optreden”, zegt mede-initiatiefnemer George Hanna (32), oud-PvdA-raadslid uit Enschede.
Er zijn veel manieren om aandacht te vragen. Waarom een hongerstaking?
„Twee weken geleden hebben we een stille tocht georganiseerd vanwege het geweld in Irak. Toen was er vier-, vijfduizend man op de been in Enschede. Maar helaas heeft die tocht tot weinig aandacht geleid. Als organisatie hebben we besproken wat me meer kunnen doen. Een hongerstaking is een forse stap verder, zeker als die een week lang in het centrum van Enschede plaatsheeft.”
Wie doen er aan mee?
„Dat is heel verschillend. Alle deelnemers hebben wel een link met christenen of andere minderheden in Irak. Zelf ben ik Syrisch-orthodox, afkomstig uit Libanon. Ik voel me sterk verbonden met de mensen die nu lijden in Irak. En ik sluit niet uit dat de mensen van de Islamitische Staat proberen ook naar Libanon en Turkije te komen.”
Wat schieten christenen in Irak er mee op dat u honger heeft?
„We willen onze solidariteit tonen. Voor hen duurt de honger al veel langer. Hier kunnen wij hun stem laten horen, ook richting de Nederlandse regering. We hopen dat de regering zal erkennen dat er een genocide plaatsheeft in het Midden-Oosten, en dat daar onmiddellijk wat aan moet gebeuren. Onze buurlanden sturen wapens, Amerika valt IS aan, maar Nederland doet zulke dingen niet.”
Een week vasten is best lang.
„Daarom wordt er gewisseld. Er zijn twaalf, dertien mensen die de hele week vol willen maken. De anderen zullen drie, vier dagen vasten, onder wie ikzelf. Een hele week houd ik niet vol; het is de eerste keer dat ik zoiets doe. Morgen word ik 33, het zal ook voor het eerst zijn dat ik mijn verjaardag in hongerstaking vier.”
De kans dat de situatie in Irak na een week beter is, lijkt klein.
„We wilden nog langer doorgaan, maar de gemeente Enschede wilde een vergunning afgeven voor maximaal een week. In die tijd zullen onder anderen Syrisch-orthodoxe geestelijken en de burgemeester van Enschede ons bezoeken.”