Deze vragen verdienen een eerlijk antwoord. Om die te krijgen, moet je het boekje ”Omgaan met je ouders” eens lezen. Daarin kruipt ds. P. van Ruitenburg als het ware in de huid van een jongere, stelt herkenbare vragen en schetst bekende situaties. Zomaar een greep uit het handzame boekje dat je kan helpen een eerlijke en open relatie met je ouders te krijgen. Niet omdat dit zo fijn is, maar omdat de Heere het wil.

Luisteren

Verdienen je ouders het dat je naar hen luistert? Nee, absoluut niet, aldus ds. Van Ruitenburg. Hoewel ze je goed verzorgen, veel tijd en geld aan je besteden en je kleding, eten en onderdak geven: ze verdienen je gehoorzaamheid niet. Waarom je dan toch moet luisteren? Omdat de Heere jouw gehoorzaamheid wél verdient. „Daar doelt Paulus op als hij jonge mensen aanspoort om hun ouders gehoorzaam te zijn, in de Heere, Efeze 6:1.”

Maar laat je ouders ook naar jou luisteren. Ze hebben het vaak druk, hebben veel aan hun hoofd. Vraag daarom iets duidelijker om aandacht en vraag eens om een reactie. „Zo van: „Wat vindt u daar nu van, pa?””

Je ligt elkaar niet

Bespeur je wel eens wrijving tussen je vader en je moeder? Dat kan zomaar, omdat ze nooit helemaal bij elkaar passen. Mannen en vrouwen zijn sowieso totaal verschillend. „Ze lijken soms van een verschillende planeet afkomstig en begrijpen elkaar niet altijd”, aldus ds. Van Ruitenburg. Dit geldt ook voor de verhouding tussen jou en je ouders. Denk niet dat dit ooit helemaal goed zal gaan. „Dat kan ook niet met zo’n hart als dat van jou, en een hart zoals dat van je vader en moeder.” Maar je moet er wel het beste van maken. Ds. Van Ruitenburg neemt het vooral op voor moeders, die zich dingen sneller aantrekken en eerder bezorgd zijn. „Ik hoop dat je wat van je moeder kunt hebben, ook als ze soms iets minder vriendelijk is.”

Geen aandacht

Op de vraag wat je moet doen als je te weinig of geen aandacht krijgt in je (grote) gezin, weet ds. Van Ruitenburg eigenlijk geen goed antwoord. Hij noemt deze situatie naar en moeilijk, omdat je je in de steek gelaten voelt. Wel geeft de predikant een tip: „Neem iemand in vertrouwen, schaam je daar niet voor. Je mag je ouders ook een vriendelijk briefje schrijven als dat makkelijker is dan praten.” Wraak nemen en hen eens goed laten voelen dat je boos bent is geen optie, vindt de schrijver. Hij wijst naar de Bijbel, Romeinen 12:19: „Wreekt uzelven niet, beminden, maar geeft de toorn plaats.”

Bijbelse voorbeelden

In zijn boekje noemt ds. Van Ruitenburg een aantal Bijbelse voorbeelden van ouder-kindrelaties. Denk aan Jozef, die voorgetrokken werd door Jakob. Geen vergoelijkende woorden voor Jakob: „Hij was helemaal fout.” Als je zelf voorgetrokken wordt? „Sla die aandacht voorzichtig af.”

Een ander voorbeeld is dat van Noach, die dronken en naakt in zijn tent ging liggen. Dat is toch fout? Zeker, zegt ds. Van Ruitenburg. „Ook met vaders en moeders kun je omvallen, zelfs als ze respectabele kinderen van God zijn.” De predikant gaat in op de vragen waarom Kanaän, het kind van Cham, werd vervloekt en Cham zelf niet. En of de zonde van Noach niet erger was dan die van Cham. Een direct antwoord is niet te geven, maar de boodschap van het boekje is wel helder. „De dronken Noach was uiteindelijk beter af dan zijn spottende zoon. Iets om over na te denken. Je ouders blijven je ouders.”

Naar aanleiding van het boekje ”Omgaan met je ouders”, ds. P. van Ruitenburg; uitg. Den Hertog, Houten, 2012; ISBN 978 90 331 2502 7; 153 blz.; € 11,50.