Ze behoren allemaal tot dezelfde jeugdvereniging in Nieuw-Lekkerland. Ze vinden het thema ”(Schijn)heiligheid?!” erg actueel en praktisch. Schijnheiligheid ontdekken ze zowel bij zichzelf als bij anderen. Over wat nu heilig leven is, hopen ze graag vandaag te horen.

De club uit Genemuiden is al vaker naar jongerendagen geweest. Gezelligheid vinden ze een niet-onbelangrijk aspect. En natuurlijk het thema dat deze zaterdag aan de orde is. Graag willen ze weten wat heiligheid en schijnheiligheid inhoudt. Het is de vraag of ze tot de ene of de andere categorie behoren.

Gezelligheid en bezinning gaan ook voor de jongeren van de kleine jeugdvereniging uit Emst samen op. Een van hen wil ook weleens zien of er leuke jongens zijn. Voor de workshop occultisme hebben ze bijzondere belangstelling. Volgens hen is dat een onderbelicht thema.

Ds. C. P. van der Bas uit Kruiningen zou eerst met één auto jongeren naar de jongerendag komen. Het zijn inmiddels twee auto’s met jongeren geworden.

Al deze jongeren luisteren naar de predikanten en jeugdwerkleiders, die hun laten zien wat een schijnheilig leven inhoudt. Voor jeugdwerkleider Steven Middelkoop is het de vraag wie je als jongere echt bent. Huichelachtig, hypocriet, onecht? Heb je een masker op? Het gaat in je leven alleen om Hem, bij Wie vergeving is. Hij wil je zonden werpen in het diepste van de zee.

In de workshop ”Christen zijn in het dagelijks leven” van ds. Ds. H. J. van Marle komt de vraag naar voren hoe je aan de samenleving laat zien dat je christen bent. Dat is niet altijd gemakkelijk. De naam ”christen” is een spotnaam en een erenaam. Een christen hoeft zich dus nergens voor te schamen.

”Ben ik schijnheilig?” is de concrete vraag die ds. C. Bos in zijn workshop de jongeren voor de voeten werpt. In de prediking komt het onderscheid tussen schijn en zijn volgens de christelijke gereformeerde emeritus predikant uit Urk te weinig aan de orde. Heiligheid en schijnheiligheid lopen naast elkaar. Zelfonderzoek is een noodzakelijk element dat in de prediking aan de orde moet komen. Volgens ds. Bos zijn we dat aan het verliezen. Handvatten voor zelfonderzoek zijn het gebed en het gaan staan voor de spiegel die Christus ons voorhoudt.

De opbrengst van de landelijke actie voor het Hersteld Hervormd Seminarie en de HHJO bracht 80.000 euro op. Daarvoor zijn heel wat rollen snoep verkocht.

-

Jacomine Schouten (17), Oene:

„Ik kom nu voor de tweede keer naar de jongerendag. De eerste keer was echt interessant. Voor mij was het dus voor herhaling vatbaar. Ik ben nu met aan aantal leden van de jeugdvereniging naar Hoevelaken gekomen. Het thema is echt boeiend. Ben je een heilige of een schijnheilige? Als jongere ben je vaak bezig met de vraag wat Gods bedoeling is met je leven en hoe je daarin staat. Ik hoop vandaag een en ander te horen over hoe je christen kunt zijn in deze wereld.”


-

Johannes Visscher (20), Genemuiden:

„Ik kom voor de derde keer met een clubje van de jeugdvereniging naar de jongerendag. Het is bijna vanzelfsprekend dat ik hier naartoe ga. Zeker nu, gezien het thema, dat gaat om twee verschillende levens: heilig of schijnheilig. Niet dat ik zo veel heb met schijnheiligheid. Ik ben nogal recht voor z’n raap. Dan weten ze wat ze aan me hebben. Eerlijkheid duurt het langst, zeg ik altijd maar. Of ik dan tot de heiligen hoor zou ik ook niet zo een-twee-drie durven zeggen.”