Wilbert van Wageningen (20), Nieuwe-Tonge:

„Al sinds mijn 15e ga ik naar de HHJO-jongeren­dagen. Ik vind het leuk om er veel oude bekenden tegen te komen en te zien dat je niet de enige christen bent. Ook is het mooi om met elkaar te discussiëren over verschillende thema’s.

Dat het deze keer onder andere over vervolging gaat, vind ik iets om over na te denken. Zelf merken we nog weinig van vervolging in Nederland, maar ik denk dat dat in de toekomst gaat veranderen.

In het nieuws lees je veel over vervolging, maar ik denk er zelf niet zo vaak over na. Ik weet dat er mensen zijn die niet vrij naar de kerk kunnen gaan en dat vind ik erg. Maar tegelijkertijd speelt het zich zo ver van mijn bed af.

Ik denk dat wij vervolgde christenen kunnen helpen door bijvoorbeeld Bijbels onder hen te verspreiden en zendelingen te sturen. Of bidden voor hen ook helpt? Dat is een moeilijke vraag. Om eerlijk te zijn, vergeet ik zelf vaak voor de vervolgde kerk te bidden. Maar gebed helpt wel, denk ik. Je hoort toch ook weleens dat er wonderen gebeuren onder zulke christenen.

Het probleem is dat ons gebed voor de vervolgde kerk altijd zo standaard is. Zo van: laten we dat gebedspunt ook nog maar meenemen. Maar het is meestal niet iets waar we met heel ons hart voor bidden.”

-

Informatie:

Wat: +16-jongerendag van HHJO.

Waar: Euretco, Koninginneweg 1 te Hoevelaken.

Wanneer: zaterdag 15 november, van 14.45 tot 20.30 uur.

Wie: ds. N. den Ouden houdt een lezing over ”Buigen voor de wereld”, ds. W. J. C van Blijderveen spreekt over ”Knielen voor God”. Verder zijn er twaalf workshops.


-

Peter Heijkamp (22), Elspeet:

„Als werkgroep Landelijke Actie van de HHJO organiseren wij één keer in de twee jaar een landelijke actie, waarbij de ene helft van de opbrengst bestemd is voor een extern doel en de andere helft bestemd is voor de HHJO. Op de +16-jongerendag zaterdag gaat de actie voor Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) van start.

Als werkgroep zetten wij vooral de hoofdlijnen voor de actie uit. Ook bieden we producten aan om te verkopen, waaronder krentenbrood, suikerbrood en rookworst. Lokaal worden er aller­lei acties georganiseerd voor het goede doel, zoals een autowasdag en een stamppottenmaaltijd.

Als werkgroep willen we als eerste bewustwording en verdieping bereiken bij de jongeren. Dit jaar is dat rond de vervolgde kerk. Dat doen we door het beleggen van tientallen sprekers­avonden en het verspreiden van handreikingen. Ons tweede doel is zo veel mogelijk geld ophalen.

Ik vind het belangrijk dat het thema ”Vervolging” concreter wordt en meer gaat leven voor jongeren. Het gaat daarbij om verbondenheid met je naaste. Je naaste is niet alleen degene die je ziet, maar het zijn ook christenen die aan de andere kant van de wereld wonen. In de Bijbel staat dat we één lichaam zijn met hen.

Mijn belangrijkste drijfveer is echter dat mensen die met de actie bezig zijn of met de HHJO in aanraking komen tot geloof komen. Dat ze Christus leren kennen en de kracht van Zijn opstanding. Dat is voor mij het essentiële punt.”