Dat de meeste mensen een simpel slagroomtaartje eten op hun verjaardag, wil natuurlijk nog niet zeggen dat de koningin dat ook doet. Elk jaar krijgt de vorstin namelijk een prachtige taart aangeboden door de top van de patisseriewereld.
Dit jaar wordt er dat mogelijk zelfs meer dan één. Haar verjaardag en de bekendmaking van de voorgenomen troonsafstand waren vorige week reden genoeg om Paleis Huis ten Bosch in Den Haag te overladen met allerlei geschenken, waaronder het heerlijkste gebak.
Een van die taarten was afkomstig van de hand van Henrik Wullems, banketbakker bij Patisserie Jarreau in Den Haag.
Henrik: „We werden gebeld door RTV West met de vraag of we een taart wilden maken voor de koningin. Zij zouden dan bij Paleis Huis ten Bosch komen filmen.”
De jonge patissier begon meteen met zijn collega’s een ontwerp voor de taart te bedenken. „We kozen voor een taart met sinaasappelchocolade.” Zijn beschrijving van de taart doet watertanden: „In de taart zat een compote van sinaasappels die getrokken waren met kaneel, vanille en sterrenijs. Erbovenop zat amandelbiscuit met een ”crémeux” van citrus en chocoladecremeux. De buitenste laag was karamelmousse, afgeglazuurd met oranje ”glaçage” en een band van marsepein. Boven op de taart zat een goudkleurige kroon van chocolade.”
Henriks collega Bart en zijn chef zorgden voor de taart, Henrik nam de kroon voor zijn rekening.
De taart kon hij helaas niet persoonlijk aan de koningin overhandigen. „We moesten hem bij het hek afgeven.”
Of hij weet of de koningin er ook van geproefd heeft? „Ik denk het wel. We kennen namelijk de patissier van Huis ten Bosch en hebben hem gevraagd of hij ervoor wil zorgen dat de koningin de taart te zien krijgt. Toen we de taart brachten, gingen de meeste pakketjes ook naar een ander deel van het paleis dan de taart. Maar we hebben geen reactie van de koningin gekregen.” Het is niet de eerste keer dat de oud-leerling van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem met gebak op Paleis Huis ten Bosch komt. „In 2011 heb ik meegedaan met een patisserievakwedstrijd. Toen won ik de gouden gard. Als je die wint, mag je met twee anderen een moederdagtaart maken voor de koningin. We hebben die toen in het paleis aangeboden aan een secretaris en een hofdame.”
Twee keer binnen een jaar een taart voor de koningin maken, is best uniek. De kans dat hij volgend jaar weer aan de beurt is, zal daarom niet groot zijn. Maar leuk was het wel, aldus Henrik. „Een taart maken voor de koningin is een uitdaging. Ik maak elke dag met plezier heel mooie taarten, maar dit soort opdrachten is toch heel speciaal.”