Wetenschapsjournalist Mark Mieras hield er vrijdag –op Valentijnsdag– een lezing over in museum Het Dolhuys in Haarlem. Verliefdheid blijkt van alles te maken te hebben met het brein.
Allereerst is daar je hart, dat als een razende tekeergaat. Mieras: „Je hart gaat sneller kloppen als je iemand ziet die je leuk vindt. Dit wordt aangestuurd door een gebied in de hersenen, de hypothalamus. Passie wordt daar verbonden met actie. Je wilt eigenlijk zo snel mogelijk naar je geliefde toe. Dus moet er extra zuurstof naar je spieren, en daarom begint je hart sneller te kloppen.”
Het brein stuurt ook andere zaken ongemerkt aan. Zelfs de keuze van de kleur van de kleding die een meisje aantrekt. Volgens Mieras is het wetenschappelijk bewezen dat dames in hun vruchtbare periode eerder een rode jurk uit de kast tevoorschijn halen. „Het is een soort kleurencode waarmee je de ander een seintje geeft.”
Je bent ook automatisch bezig met de geur van een mogelijke partner. „Vooral meiden kunnen erg goed ruiken. Wat je ruikt, is tegelijk een soort genetische test. Je valt eerder op iemand die een heel ander DNA (het erfelijk materiaal, MK) heeft dan jij.” Dat voorkomt ziektes bij het nageslacht.
Bij verliefdheid hoort een ontembaar enthousiasme. „Je hersenen denken telkens: „Wow, wat een verassing!” Dat gevoel van euforie duurt soms een paar weken, soms een paar maanden, maar kan ook wel twee jaar aanhouden.” Uiteindelijk gaat het voorbij.
Verliefdheid gaat vaak hand in hand met emotionele onevenwichtigheid. Mieras: „Dit komt doordat in je hersenen de zogenaamde ”raphe kern” minder actief is. Die geeft er de brui aan bij verliefdheid, door de enorme focus op de ander. Vervolgens ben je minder tevreden over jezelf. Je bent jezelf kwijt. Meiden zijn hier gevoeliger voor dan jongens.”
Door het aanraken en kussen van een ander komt er een stofje vrij in je hersenen, vertelt Mieras. „Oxytocine heet dat. Door dat stofje raak je verbonden met die persoon. Dit is nodig om uiteindelijk een duurzame relatie te krijgen.”
Mieras heeft een tip voor mensen die graag verliefd willen worden, maar dat nog niet zijn. „Verliefdheid begint vaak in ongemakkelijke situaties. Als je bijvoorbeeld net koffie in de handtas van een dame hebt gekiept. Je bent dan allebei kwetsbaar en heel puur. Op dat moment kan de vonk overslaan.”
----
Reis door je bovenkamer
In museum Het Dolhuys in Haarlem kun je op reis door de wereld van het puberende brein. ”De bovenkamer” is een educatief programma voor jongeren. In het speciaal ontworpen ”Breinlab” kunnen leerlingen testen hoe hun persoonlijkheid in elkaar zit.
Sinds vrijdag is er –in verband met het Europees Jaar van het Brein– een nieuwe rondleiding te boeken: ”Dwalen door het brein”. Reserveren verplicht.
Meer informatie vind je op www.hetdolhuys.nl