De menukaart in het Groningse restaurant is onweerstaanbaar. Wat te denken van Grunniger mosterdsoep vooraf, malse kip met een mediterrane tomatensaus als hoofdgerecht en speculaastiramisu met gepocheerde peer als overheerlijke afsluiting?

In Happietaria draaien ze er hun hand niet voor om. Neem Mark de Hek (20) uit IJsselmuiden. Hij ziet de keuken van het restaurant elke dag. Mark is een van de studenten die zich vrijwillig inzetten om van Happietaria een succes te maken. Precies een maand. Happietaria is namelijk niet zomaar een eetgelegenheid. Er wordt vier weken keihard gewerkt door studenten. De volledige opbrengst van het tijdelijke restaurant gaat naar projecten in ontwikkelingslanden.

Tot 20 december werkt Mark onbaatzuchtig in het restaurant aan de Groningse Kreupelstraat. Hij combineert de activiteiten met zijn studie rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mark is een van de zeven eindverantwoordelijken die samen het bestuur van Happietaria vormen.

Waarom ben je vrijwilliger?

„Ik heb twee keer eerder geholpen in Happietaria in Groningen. Afgelopen zomer werd me gevraagd om zitting te nemen in het managementteam. Ik zei direct ja. Het project spreekt me enorm aan. Het is leuk om te zien hoeveel studenten zich inzetten voor het restaurant. Daarnaast wilde ik graag iets naast mijn rechtenstudie doen. Ik ben nu derdejaars en heb ingecalculeerd dat ik studievertraging oploop, zo’n kwart jaar. Maar ik vind het prima te rechtvaardigen, omdat het voor een goed doel is en het een leerzame ervaring is die ik niet zou willen missen.”

Wat doe je op een dag?

„Als eindverantwoordelijke moet je zo’n vier keer per week rond één uur ’s middags in het restaurant zijn. Dan komen de producten binnen en worden de menu’s voorbereid. Af en toe helpt een chef-kok in de keuken. Ik ben nu vooral druk met de planning en de pr, maar spring ook vaak bij. Dan help ik in de bediening of sta ik een paar uur in de spoelkeuken. Omdat we afhankelijk zijn van vrijwilligers hebben we niet elke avond een vaste basis aan werknemers.

De werkdagen duren vaak tot middernacht. Theoretisch gezien zou ik de ochtenden aan mijn studie kunnen besteden, maar ze vullen zich al snel met organisatorische regeldingen. En uitslapen hoort er af en toe ook bij.”

Hoe bevalt het werk?

„Erg goed. Je doet het uiteindelijk allemaal voor het goede doel. Het is gaaf om te zien dat het project slaagt en dat de maanden voorbereidingstijd vruchten afwerpen. We krijgen veel positieve reacties van gasten. Er zijn bezoekers die elk jaar komen en mensen die voor het eerst kennismaken met Happietaria. Hun reacties geven energie. Het is hard werken, maar het levert ook leuke reacties op. Laatst boden twee gasten die in het restaurant zaten te eten spontaan aan om te helpen in de bediening toen we een tekort aan vrijwilligers hadden.”

Waarom is een bezoek aan Happietaria aan te bevelen?

„Omdat je op een vrij makkelijke manier een goed doel kunt steunen. Uit eten gaan is leuk. Als je daarmee een goed doel dient, is het extra aantrekkelijk. Happietaria is natuurlijk een uniek concept; honderden studenten slaan de handen ineen. En voor de bezoeker kan het leuk zijn om studenten heel hard te zien werken.”

En de teller staat op...?

„Ruim 11.000 euro! En daar kan nog meer bij. De afgelopen twee jaren is er rond de 60.000 euro opgehaald voor goede doelen. Dat is zeker ook ons streven. Het restaurant is volledig afhankelijk van giften, sponsors en vrijwilligers, dus we zijn blij met elk bezoek. We hebben in het voortraject ook veel contact met kerkelijke gemeenten gehad. We konden Happietaria in kerkbladen onder de aandacht brengen, we hebben flyers rondgedeeld en er zijn zelfs collectes bestemd voor het restaurant.”

----

Eten voor een goed doel

Wil je ook eten in Happietaria? Dat kan, maar maak wel een beetje haast! Tot en met 20 december is het restaurant in Groningen open.

Met je bezoek kun je twee goede doelen steunen: een onderwijsproject voor Birmese vluchtelingen in vluchtelingenkampen in Thailand en een hiv-preventieproject voor kwetsbare jongeren in Zimbabwe. Happietaria werkt dit jaar samen met de organisaties ZOA en Tear.

Restaurant Happietaria is een initiatief van de landelijke organisatie Happy Gift en vindt elk jaar in meerdere studentensteden in Nederland plaats. Voor het voorjaar van 2013 staan Happietaria’s in Utrecht, Leiden en Amsterdam op de planning.

In Groningen is Happietaria dit jaar voor de negentiende keer open. Het initiatief wordt georganiseerd door leden van de zes christelijke studentenverenigingen, ATV, CSFR, GSV, HOST, Ichthus en NSG.

>>happietariagroningen.nl