Had in 2003 nog 70 procent van de kinderen uit groep 8 al een eerste glas alcohol gedronken, tien jaar later was dat nog maar 17 procent. Ook de 14-jarigen blijven nuchter. Tien jaar geleden had 90 procent van hen al eens gedronken, vorig jaar was dat minder dan 50 procent. Roken is eveneens niet langer populair. Onder jongeren van 14 rookt bijna niemand meer.

Dat jongeren minder roken en drinken zou het gevolg zijn van een strengere aanpak van de ouders. Deze realiseren zich volgens de onderzoekers steeds beter hoe schadelijk alcohol en tabak zijn voor kinderen. In plaats van een pilsje meedrinken, is een glaasje prik langer de norm.

Vmbo’ers en kinderen uit gebroken en/of arme gezinnen blijven echter een risicogroep, aldus het onderzoek. Ook is het alcoholgebruik onder 16-jarigen niet afgenomen. De komende jaren wordt onderzocht of de verhoging van de leeftijd voor het kopen van tabak en alcohol naar 18 jaar effect heeft gehad op de consumptie van drank en tabak door deze groepen.

De ChristenUnie wil dat alle supermarkten, slijterijen en cafés ertoe verplicht worden een door de overheid erkend systeem te gebruiken om de leeftijd te controleren van klanten die alcohol en tabak willen kopen. Aanleiding is een uitzending van het radioprogramma Argos, zaterdag, over de gebrekkige leeftijdscontrole.