Carine is op zoek naar een kamer. Na maanden zoeken heeft ze er nog steeds geen. Dus neemt ze haar toevlucht tot Marktplaats: Hoi! Ik ben Carine, ik ben een eerstejaarsstudent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Omdat ik nu ver moet reizen ben ik op zoek naar een kamer in Nijmegen. Mijn budget ligt tussen de 250 en de 350 euro.
Ze is niet de enige. Eliana, Kimberley en talloze anonieme studenten volgen haar voorbeeld. Sommige studenten plaatsen er een pasfoto bij als extra wervingsmiddel.
Zeker 30.000 studenten wonen nog bij hun ouders terwijl ze liever op zichzelf zouden wonen. Volgens de woordvoerder van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) „zitten veel studenten met de handen in het haar.”
Twee jaar wachten op een kamer is geen uitzondering. Zo moeten studenten in Utrecht gemiddeld 21 maanden zoeken naar woonruimte. „Inschrijven bij de woningcorporatie heeft eigenlijk geen zin, en op kijkavonden komen zo veel kandidaten dat de kans heel klein is dat je gekozen wordt als huisgenoot.”
Het probleem wordt vooral veroorzaakt doordat steeds meer jongeren gaan studeren. De LSVb kan hun geen directe oplossing bieden en geeft de politiek de schuld. „Elk jaar kwamen er te weinig nieuwe studentenwoningen bij. Ook zijn er niet genoeg huisvestingsplannen gemaakt.” Studenten maken nu zelf actieplannen en gaan met de burgemeester om de tafel. „Dit probleem moet lokaal worden aangepakt”, geeft de woordvoerder van het LSVb aan.
Wel overhandigt de organisatie binnenkort een woningnoodinventarisatie aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Eleonora Oussoren (17) uit IJsselmuiden gaat in Leiden studeren en heeft net een zoektocht naar een geschikte kamer achter de rug. „Op advertenties werd niet gereageerd, en ook bekenden wisten geen kamer in Leiden”, zegt Eleonora. Daarom trekt ze nu tijdelijk met een andere studente in een kamer in Gouda. Dat is echter maar voor een maand, want dan gaat haar kamergenootje weer weg. „Ik moet weer thuis gaan wonen, de kamer is voor mij alleen te duur.” Er is voor haar geen andere optie dan heen en weer te reizen. En een retourtje, dat duurt algauw vijf uur per dag.