Geconcentreerd luisteren zestien havo- en vwo-leerlingen naar Yannick Imbert, docent apologetiek aan de theologische school Jean Calvin in het Franse Aix-en-Provence. Hij is hier samen met de directeur van de school, Kim Tran. Het tweetal geeft een gastles Frans over protestanten in Frankrijk en het werk van reformator Johannes Calvijn in het van oorsprong rooms-katholieke land.
Omdat de Franse overheid geen enkele financiële steun geeft aan de theologische school, zijn docenten en studenten afhankelijk van giften. In enkele Europese landen zijn stichtingen actief om de school overeind te houden. In Nederland is dat stichting Lux in Ténébris, die Imbert en Tran gisteren naar Apeldoorn bracht voor de gastles. De voertaal is Frans.
En dat valt niet mee voor de aanwezige leerlingen. Gelukkig maakt docent Roestenburg aantekeningen die via de beamer zichtbaar zijn. Daarnaast spreekt Tran een beetje Nederlands. Dat geldt niet voor Imbert, die in rap Frans vertelt over Johannes Calvijn, waarom hij de ”Institutie” schreef en wat zijn werk betekent voor protestanten van nu.
Dan zegt directeur Tran iets interessants: „Ik nodig jullie allemaal uit om vakantie te komen vieren. Wij zorgen dan voor onderdak op onze campus. Bijna gratis. En voor wie een jaar Frans wil komen studeren: van harte welkom.” Een verleidelijk aanbod. Zeker voor havo’er Debora Suidendorp (16) uit Twello. Ze wil graag zendeling worden, wellicht in Afrika. „Dan komt de Franse taal goed van pas. Het is trouwens boeiend om op deze manier het Frans in praktijk te brengen en tegelijk te horen hoe lastig protestanten het in Frankrijk hebben.”
Vwo’er Aron Liefting (18) uit Uddel vond het moeilijk te volgen. „Ik ben niet zo sterk in Frans, maar je pakt wel dingen mee natuurlijk.” Gaat hij op de uitnodiging in? „Het klinkt mooi. Daar Frans studeren ga ik niet doen, maar zo’n vakantie is natuurlijk niet gek.”
Kim Tran pakt zijn gitaar, slaat een akkoord aan en zingt twee Franse chansons. In het eerste lied is een kreet te horen uit het hart van een mens tegen het kwaad in de wereld. Met het tweede lied laat Tran een vergelijking horen tussen de Heere Jezus en de opkomende zon. Althans, volgens docent Roestenburg. Voor een leek in de Franse taal gaat de inhoud grotendeels verloren. Maar de stem, het gitaarspel en de melodie maken gelukkig veel goed.