Twee examinatoren kijken aandachtig toe. „Hij legt de lat hoog, heel netjes”, zegt hovenier Arie Achterstraat. De ander, praktijkdocent Gerrit van Vlastuin van het Van Lodenstein College in Ede, legt uit waarom het snoeien van heggen een goede eindtoets voor het vak groen is. „Er komen allerlei aspecten bij kijken: werkvoorbereiding, veiligheid, het plannen van de werkzaamheden, het opruimen.”

Alle theoretische modules van het vak, over bijvoorbeeld plantensoorten, snoeien, het planten van bomen en de onderdelen van een kettingzaag en een bosmaaier, heeft Peter al met succes doorlopen. Ook de verplichte stage-opdrachten zijn afgerond. Alleen deze proeve van bekwaamheid nog, dan kan Peters mentor van het praktijkonderwijs zijn resultaten doorsturen naar het Hoornbeeck College. En als ze daar erkend zijn, ontvangt Peter het begeerde diploma arbeidsmarktgekwalificeerd assistent op mbo 1-niveau.

Naar werk hoeft hij niet meer te zoeken. „Op 30 juni kan ik al beginnen”, vertelt Peter enthousiast. „Ik kan het grootste gedeelte van het jaar terecht bij plantencentrum Eerbeek in Opheusden. In de wintermaanden is er minder te doen, dan ga ik naar boomkwekerij Betouwe in Dodewaard. Ik ben er al bekend, want ik heb er op zaterdagen en in de vakanties ook gewerkt.” Het snoeien van heggen hoort daar niet bij zijn werkzaamheden, maar Peter is toch blij dat hij het kan. „Het is altijd handig. Ook voor jezelf, thuis. Onze tuin houd ik helemaal zelf bij. We hebben struiken in allerlei leuke vormen en bolletjes, daar kon ik goed op oefenen.”

Plantenkennis

Erg spannend vindt Peter het examen niet. „Ik loop al een hele tijd stage bij het hoveniersbedrijf en heb veel geoefend”, licht hij toe. Inmiddels schiet het al lekker op met de heg van verzorgingshuis Het Anker in Kesteren, die speciaal voor de examenopdracht gesnoeid mocht worden. De voor- en de achterkant zijn klaar, met de bovenkant is Peter op de helft. Wat het voor heg is? „Een Taxus baccata, maar hij wordt meestal gewoon taxus genoemd”, zegt de examenkandidaat. En de plant die er net nog doorheen gegroeid was, maar nu alweer keurig kort is? „Dat is een euonymus”, klinkt het vlot.

„Peters plantenkennis is opmerkelijk”, vindt zijn stagebegeleider Hendrik Zaayer. „Volgens mij is hij elk vrij uurtje bezig om nieuwe Latijnse namen te leren. Daaraan kun je merken hoe gemotiveerd hij is. Peter staat zijn mannetje wel.”

Maar het gaat er natuurlijk om of de examinatoren ook zo enthousiast zijn. Ze trekken zich even terug. Wat Peter van de uitkomst verwacht? „Ik denk wel dat ik het goed gedaan heb. Zo zag het resultaat er in ieder geval uit. Alleen zou ik het in de toekomst nog wel wat sneller willen doen.”

De uitslag laat niet lang op zich wachten. „We hebben vier beoordelingen: goed, goed, goed en goed. Als je daarmee akkoord gaat, kun je hier je handtekening zetten”, zegt docent Van Vlastuin. Peter tekent glunderend. Op advies van zijn docent stuurt hij even een sms’je met het goede nieuws naar huis. Dan zoekt hij zijn hark op en gaat hij gewoon weer verder waar hij gebleven was.