Waarom dit onderwerp?

„Ik ben al heel lang geïnteresseerd in de Chinese cultuur en bevolking, maar vind het lastig om te zeggen waarom. Misschien omdat de cultuur zo oud is en de taal zo anders is dan Europese talen. Na het vwo ga ik daarom waarschijnlijk Chinastudies studeren in Leiden.”

Wat heb je tijdens het maken van je profielwerkstuk ontdekt over de Chinezen wat je nog niet wist?

„Ik vond het apart dat uit mijn enquêtes naar voren kwam dat 95 procent van de Chinezen in Neder­land elke dag met stokjes eet, maar dat ze wel meerdere dagen per week Nederlands voedsel eten. Hoe werkt dat, denk ik dan?

Ook was het grappig om te ontdekken dat Chinees eten is aangepast aan de smaak van Neder­landers. Chinezen die voor het eerst in Nederland komen, zouden het voedsel misschien niet eens herkennen.”

Noem nog eens iets opvallends?

„Veel Nederlanders denken dat de Chinezen hier één groep vormen. Dat is niet waar. Ze komen uit heel verschillende delen van China en verstaan elkaar vaak niet eens. De meest bekende Chinezen in Neder­land zijn degenen die hier restaurants zijn begonnen. Zij komen uit het zuiden van China en hebben het over ”witte lijst”, omdat ze de r niet kunnen uitspreken. Maar er wonen hier ook genoeg Chinezen uit het noorden van de volkrepubliek, die een soort Engelse r hebben en minder zichtbaar zijn omdat ze geen restaurants hebben.”

Hoe lang ben je bezig geweest met het profielwerkstuk?

„In totaal 95 uur. Er is veel tijd gaan zitten in het maken en uitzetten van de enquêtes. Het bleek namelijk moeilijk om contact te krijgen met Chinezen. Via iemand op school, een Chinees van de tweede generatie, heb ik uiteindelijk een aantal enquêtes verspreid. De rest heb ik via Chinese fora uitgezet.”

Heb je ook zelf contact gehad met Chinezen?

„Ik ben naar een Chinees restaurant geweest om de mensen daar mijn enquête voor te leggen. Dat werkte niet goed. Ze vonden het erg lastig om Nederlands te spreken.”

Was het profielwerkstuk leuk om te doen?

„Heel erg leuk. Vooral het ontdekken van zaken die Chinezen anders doen dan Nederlanders. Zelf zeggen ze bijvoorbeeld dat ze veel gastvrijer zijn dan Neder­landers. Wij zijn individualistisch, zij gaan meer voor het groepsbelang. Daarom vinden ze onze cultuur ook asociaal, zeiden sommigen van hen.”

Wat is het cijfer dat je hebt gekregen?

„Voor het werkstuk heb ik voorlopig een 7,5 gekregen. Bij mijn uiteindelijke cijfer wordt ook de presentatie van mijn profielwerkstuk meegeteld.”

-

Tips en tricks voor je PWS

Volle bak op het Ichthus College in Veenendaal donderdagavond. Tientallen jongeren en vele ouders kwamen naar de school om de presentaties van profielwerkstukken mee te maken. De ouders om hun kroost aan te moedigen, de jongeren om ideeën op te doen voor hun eigen profielwerkstuk, waar ze binnenkort aan moeten beginnen.

Puntuit was erbij. Daarom speciaal voor nieuwbakken profielwerkstukmakers een aantal tips en tricks van de inmiddels ervaren havo 5- en vwo 6-leerlingen van het Ichthus College.

- Houd vanaf het begin af aan een logboek bij, zodat je weet hoeveel tijd je aan het werkstuk hebt besteed.

- Houd regelmatig contact met je begeleider.

- Kies een actueel onderwerp.

- Zorg ervoor dat het onderwerp je interesseert. Je moet er tenslotte tachtig uur aan werken.

- Laat het werkstuk lezen aan anderen, zodat je weet of alle informatie die je gevonden hebt overzichtelijk is voor hen.

- Begin op tijd.

- Doe je een enquête, begin daar dan extra vroeg mee omdat er veel tijd in gaat zitten.

- Bedenk vooraf een structuur voor je werkstuk, zodat je geordend te werk kunt gaan.


-

Mooie werkstukken gezocht!

Ben of ken jij iemand die een interessant, bijzonder of erg goed profielwerkstuk heeft gemaakt? Meld het de Puntuitredactie. Vergeet in je mailtje niet je naam, adres en telefoonnummer te vermelden. Stuur als het mogelijk is een kopie van het profielwerkstuk mee. Uit de aanmeldingen kiest de redactie een aantal werkstukken uit die extra aandacht verdienen. Interviews met de makers van deze werkstukken verschijnen de komende weken op deze pagina.