Ruim zestig leerlingen van zeven Amersfoortse middelbare scholen namen het tegen elkaar op tijdens het dictee. Het Van Lodenstein College kwam het beste uit de verf. Niet alleen met een eerste plaats van 4 vwo’er Leanne, maar ook met twee derde plaatsen van Marian Marchal en Judith Bravenboer (beiden veertien fouten).
De spellingstoets –een initiatief van de rooms-katholieke scholengemeenschap Het Nieuwe Eemland en de Volksuniversiteit Amersfoort– werd gedicteerd en de leerlingen moesten opschrijven wat ze hoorden.
-
Jacco Heij (16) uit Barneveld, 5 vwo Van Lodenstein College Amersfoort
Hoe heb jij gescoord?
„Ik had 24 fouten. Dat is onder het gemiddelde van bijna 26, maar ik ben er toch niet zo tevreden mee. Toen ik sommige van mijn fouten hoorde, had ik het gevoel dat ze onnodig waren. Zo schreef ik ”per se” met een streepje op de laatste e. Doordat het zo snel gaat, maak je fouten.”
De grootste instinker?
„Ik vond het woord oehoekreetjes erg moeilijk. Ik had werkelijk geen idee hoe ik het moest schrijven.”
Hoe kwam je bij het Amersfoorts Scholieren Dictee terecht?
„We kregen een mail van onze docent Nederlands. Vrij impulsief besliste ik om mee te doen. Spelling vind ik leuk en qua woordenschat zit het ook wel goed. Ik dacht: „Ik kijk wel hoever ik kom.” Achteraf gezien had het beter gemoeten.”
Trots op het Van Lodenstein?
„Nou ja, goed, ik vind het wel leuk. De reacties van de andere scholen bij de bekendmaking van de winnaars waren wel grappig. Ze hadden deze uitkomst, denk ik, niet verwacht. Een beetje positieve aandacht voor de school is wel mooi.”
----
Peptalk en oehoekreetjes
„Door veel tamtam, peptalk, mond-tot-mondreclame, 3D-visualisatie en modieuze campagnestrategieën op Moederdag, werd de single van het debuutalbum ”Phosphene” met gratis T-shirt, agressieve oehoekreetjes, perfectionistische staccatocultuur en veel rock-’n-roll, onmiddellijk een verrukkelijke top 10-hit en ook bij jamsessies bleek dat deze jonge pietjes-precies zich er niet met een jantje-van-leiden van afmaakten.”
Alleen al in deze zin uit het Amersfoorts Scholieren Dictee 2014 maakten de ruim 60 leerlingen samen 691 fouten. Het gemiddelde aantal fouten in de zin: 10,5 per persoon.
De eindstand van alle scholen –gezien over het hele dictee– was gemiddeld 25,8 fouten. Met 19 fouten kwam het Van Lodenstein College het beste uit de test. Guido de Wijs, columnist AD Amersfoortse Courant en schrijver van het dictee: „Goud en twee keer brons, het Van Lodenstein College scoorde grandioos.”
Welke moeilijke woorden in het dictee vaak verkeerd gespeld werden? De Wijs noemt enkele voorbeelden: „Woorden als impresario’s met één s en een apostrof s, glas-in-loodramen met tussenstreepjes, maar loodramen aaneen, jantje-van-leiden met tussenstreepjes, maar geen hoofdletters, Moederdag met hoofdletter, en 3D-visualisatie met cijfer, hoofdletter D en met tussenstreepje leverden zeer veel problemen op.”
-
Leanne Oosterwijk (16) uit Hoevelaken, 4 vwo Van Lodenstein College Amersfoort
Zag je de winst aankomen?
„Ik wist wel dat ik het goed had gemaakt, maar je verwacht dat er mensen zijn die het nog beter doen. Ik vind het geweldig, echt bijzonder dat ik zoiets win. Toen ze het dictee voor het eerst voorlazen, merkte ik al dat ik alle woorden kende. Bij Het Groot Dictee der Nederlandse Taal van vorige maand was dat anders.”
Wat heb je met het Nederlands?
„Het is een mooie taal. Ik houd ook erg van lezen. Sowieso heb ik een voorliefde voor taal: in mijn vakkenpakket zitten veel talen. Overigens is het niet mijn plan om iets met Nederlands te doen, ik wil na het vwo geneeskunde gaan studeren.”
Erger je jezelf vaak aan spelfouten van anderen?
„Meestal zie en hoor ik taalfouten wel. Ik heb een periode gehad dat ik steeds als/dan-fouten verbeterde. Nu doe ik het nog weleens, maar minder.”
Op naar het Groot Amersfoorts Dictee?
„Ja, op 10 februari. Ik heb er zin in. Ik verwacht wel dat dat dictee nog lastiger is. Vooraf ga ik oefenen met dictees op internet. Standaarddicteewoorden wil ik niet fout doen. Omdat Marian en Judith gedeeld derde zijn geworden, gaan we met zijn drieën naar het dictee namens het Van Lodenstein.”