Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ook volwassenen slachtoffer zijn van cyberpesten, maar een stuk minder vaak. In de categorie 18 tot 25-jarigen gaf 7 procent aan in 2012 wel eens digitaal gepest te zijn en van mensen in de leeftijd van 45 tot 65 zijn iets meer dan 2 procent slachtoffer geweest van internetpesterijen, meldt het CBS.

De meest voorkomende vorm van cyberpesten onder jongeren is laster. Dan gaat het om kwetsende teksten op internetfora of social media, of het verspreiden van foto’s en filmpjes. Volgens het CBS melden de meeste slachtoffer cyberpesten niet, terwijl het in sommige gevallen, zoals bij bedreiging, strafbaar is.

Volgens een woordvoerder van het statistiekbureau komt online pesten vaker voor bij meisjes dan bij jongens. „Wij hebben de indruk dat meisjes elkaar indirecter het leven zuur maken, terwijl jongens dat op een directe manier doen.” De precieze verhouding kon de zegsman niet geven, maar volgens hem gaat het om een significant verschil.

Volgens een woordvoerder van het CBS komen de uitkomsten van het onderzoek overeen met die van vergelijkbare onderzoeken in binnen- en buitenland. „In absolute getallen gaat het om zo’n 60.000 kinderen. Dat zijn er twee tot drie per klas.”

Het is de eerste keer dat het CBS een onderzoek deed naar pesten. Het CBS ondervroeg hiervoor jongeren vanaf 15 jaar oud en volwassenen in hoeverre ze zich gepest voelen. Dat de leeftijdsgroep onder de vijftien niet is onderzocht, komt omdat het pestonderzoek onderdeel is van een groter onderzoek naar veiligheid. Er worden ook vragen gesteld over criminaliteit en het CBS wilde daar geen jonge kinderen aan blootstellen. „Maar vermoedelijk vindt in de groep jonger dan vijftien ook veel cyberpesten plaats”, aldus de woordvoerder.