Wat gebeurde er?
De moslimmannen zaten op 13 juli 1995 op de compound van Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon in Bosnië. Nadat Srebrenica was gevallen, werden in totaal ruim 8000 mannen vermoord.
Is Nederland voor al deze moorden verantwoordelijk?
Nee, het gaat om 320 specifieke gevallen, zo bepaalde de rechter vanmorgen. Het was niet aan Nederland te wijten dat de Verenigde Naties geen luchtsteun gaven. Bovendien had de VN ook niet ingegrepen als Nederland oorlogsmisdaden had doorgegeven.
Verder zaten veel van de 8000 vermoorde mannen niet op de compound, maar in de bossen in de omgeving. Vandaar dat de Nederlandse staat voor hun dood niet aansprakelijk is. Op de compound hadden de Nederlanders het echter voor het zeggen. Bovendien hadden ze moeten weten dat als de omheinde basis zou worden ontruimd, er een massamoord zou plaatsvinden.
Gaat Nederland akkoord met de uitspraak?
De Staat buigt zich nog over de uitspraak en het ministerie van Defensie weet nog niet of het in beroep gaat tegen het vonnis. De Moeders van Srebrenica, die de zaak aanspanden, zijn in ieder geval niet tevreden. Zij vinden dat de Nederlandse blauwhelmen ook buiten de compound verantwoordelijk waren. Murina Subasic ziet dan ook grond om in hoger beroep te gaan.
De advocaat van de Moeders, die de nabestaanden van de vermoorde mannen vertegenwoordigen, vindt de uitspraak wel „een stap in de goede richting”.
Welke betekenis heeft deze uitspraak?
Landen die ergens ter wereld een vredesmissie willen gaan uitvoeren, zullen zich nu eerst achter de oren krabben over de mogelijke risico’s. Als je aansprakelijk gesteld kan worden, is dat wel iets waar je vooraf rekening mee moet houden.