Misschien herken je het. Halverwege de middag in het klaslokaal, tijdens een enorm saaie les, krijg je ineens visioenen van een groot stuk chocola. Met van die stroperige karamel, of knapperige hazelnootjes. Ongezond, vet, acnebevorderend, maar superlekker.
Wat maakt chocolade nu anders dan andere snoep? Is chocola echt verslavend, of lijkt dat maar zo?
Chocola wordt gemaakt van cacao. De eerste chocola was drinkbare chocola, uitgevonden door de Azteken in Zuid-Amerika. De Spanjaarden, die de Azteken tijdens hun kolonisatietochten tegen het lijf liepen, kopieerden deze gewoonte van de Zuid-Amerikanen. Chocola bleef in de 17e eeuw echter iets voor de adel: veel te duur voor gewone mensen.
Na verloop van tijd kwamen mensen op het idee de ingrediënten van drinkbare chocola te gebruiken voor chocoladekoekjes. Toch duurde het nog twee eeuwen voor mensen ontdekten dat je chocola ook in eetbare brokken kon maken. En toen werd de chocola snel goedkoper, waardoor iedereen ervan kon genieten.
Dat gebeurt dan ook met volle teugen. Met name vrouwen schijnen dol te zijn op chocola. Waarom? Daar verschilt iedereen van mening over. „Lekker romig”, zegt degene die van melkchocola houdt. „Mmm, heerlijk bitter”, vindt de liefhebber van pure chocola. In elk geval heeft elk soort chocola iets wat andere snoep niet heeft: het smelt op je tong, omdat het smeltpunt van chocola iets lager ligt dan je lichaamstemperatuur.
Volgens de Spanjaarden en de Azteken hielp chocola vermoeidheid tegen te gaan. Maar óf deze mensen dronken de cacaodrank sterker dan wij gewend zijn, of het is niet waar. In chocola zit weliswaar wat cafeïne, maar dat is te weinig voor een opwekkend effect. Er zitten nog meer stoffen in die effect op de hersenen kunnen hebben, zoals dopamine (speelt ook een rol bij drugs), endorfine (komt ook vrij na het sporten) en anandamide (afgeleid van het woord ananda, dat in het Sanskriet extase betekent). Maar de hoeveelheden van die stoffen zijn erg klein. Volgens wetenschappers zou je kilo’s en kilo’s chocola moeten eten om daar iets van te merken.
En toch, chocola eten is helemaal niet zo negatief. Wist je dat met name pure chocola goed is voor je bloeddruk en bloedvaten? Zorg gewoon dat je ten minste één of twee stukjes per dag binnenkrijgt, en je kunt naar waarheid een goed excuus aanvoeren voor je verslaving. Want wetenschappers beweren dan wel dat chocola niet verslavend is, maar iedereen die onder een saaie les van chocolade droomt, weet dat de wetenschap feilbaar is.